Γ. Καλλιάνος στο “Π”: Το περιβάλλον πιθανότατα μας βλέπει ως «εχθρό» του

Γ. Καλλιάνος στο “Π”: Το περιβάλλον πιθανότατα μας βλέπει ως «εχθρό» του

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ
Μαθηματικού – MSc Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μετεωρολόγου,
Υποψήφιου Διδάκτορος: Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών – ΕΚΠΑ,
Βουλευτή ΝΔ Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών


Σημαντικό ρόλο στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας είχε και η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι θάλασσες θερμάνθηκαν περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και, επομένως, όταν οι ψυχρότερες αέριες μάζες που προσέγγισαν την Ελλάδα –στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας– κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel» συνάντησαν τις πολύ θερμές θάλασσες, ήταν αναμενόμενο, εφόσον και οι δείκτες αστάθειας ήταν πολύ αυξημένοι αλλά και το βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο (ανοιχτά της ΝΔ Πελοποννήσου) απομακρυνόταν υπερβολικά αργά, να έχουμε εκτεταμένες βροχές, που οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως καταλαβαίνετε, η αποσταθεροποίηση του κλίματος θα οδηγεί συχνά – πυκνά σε ακραίες μεταβολές του καιρού, είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα είτε σε άλλες εποχές. Το ότι η κλιματική κρίση μάς επηρεάζει έντονα δεν είναι δικαιολογία, είναι η πραγματικότητα.

Αυτό που χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι μας είναι ότι ο νόμος της δράσης – αντίδρασης ισχύει για τα πάντα στη φύση. Έτσι, λοιπόν, όπως συμπεριφερθήκαμε στο περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται τώρα, δυστυχώς, το ίδιο το περιβάλλον να μας «απαντήσει» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν φταίει το περιβάλλον, φταίμε εμείς που οδηγήσαμε το περιβάλλον να μας βλέπει πιθανότατα ως «εχθρό» του.

Τι συνεχίζουμε να κάνουμε;

1.Περαιτέρω πρόληψη σε όλους τους τομείς.
2.Έγκαιρη πρόγνωση – προειδοποίηση από τους μετεωρολόγους.
3.Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

Και κάτι τελευταίο. Και ίσως πιο σοβαρό από όλα. Αν συμμορφωθούμε και σεβαστούμε παραπάνω το περιβάλλον, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να δούμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Τώρα, η γενιά μας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κάνει τα πάντα ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αποσταθεροποίηση του περιβάλλοντος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: eirinika.gr


Σχολιάστε εδώ