Άννα Μεθυμάκη στο “Π”: Στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, η περιφέρεια καλείται να αναλάβει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο

Άννα Μεθυμάκη στο “Π”: Στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, η περιφέρεια καλείται να αναλάβει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο

Της
ΑΝΝΑΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗ
Περιφερειακής Συμβούλου Αττικής,
Υποψήφιας Νότιου Τομέα Αθηνών
με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά


Οι μεγάλες φετινές καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν και πλήττουν τη χώρα δείχνουν επιτακτικά την ανάγκη ενός αποτελεσματικότερου και πιο ολοκληρωμένου κρατικού μηχανισμού, στον οποίο θα ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. 

Οι πυρκαγιές μάς επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι, με αυξανόμενη, δυστυχώς, ένταση και καταστρεπτικότητα. Παραμένουν ακόμη θολές οι αιτίες που προκάλεσαν τις φετινές πρωτοφανείς πυρκαγιές, με αποκορύφωμα εκείνη της Θράκης. Είναι δύσκολο να αποδοθούν όλες στην κλιματική αλλαγή, όσο κι αν δεν πρέπει να υποτιμάται η τελευταία και η απειλή που αντιπροσωπεύει.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να είναι οχυρωμένη απέναντι σε κάθε κακοβουλία ή δυστύχημα. Ακόμη και αν η κακοβουλία αυτή προσλαμβάνει χαρακτήρα και διάσταση ανομολόγητου υβριδικού πολέμου.

Το ισχυρότερο αντίδοτο στην καταστροφή είναι το όραμα της αναδημιουργίας και της αναγέννησης. Δεν πρέπει να υπερισχύσει ούτε η απογοήτευση ούτε η αίσθηση αδυναμίας ούτε, πολύ περισσότερο, η απελπισία. Θα αναστήσουμε πάλι τα δάση μας και θα προστατεύσουμε ακόμη καλύτερα και αποτελεσματικότερα το περιβάλλον μας και την ομορφιά της Ελλάδας.

Απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση, ο ρόλος της περιφέρειας, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, είναι καθοριστικός. Έμβλημα της νέας αυτής περιόδου πρέπει να γίνουν οι μαζικές αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις, με κινητοποίηση και συμμετοχή του λαού, και ιδίως των νέων. Τα σχολεία πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό, ως άμεση πρακτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών στην αγάπη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με την ίδια λογική, η περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των πλημμυρών. Μπορεί ο κατακλυσμός της Θεσσαλίας να μην είναι συνηθισμένος και αναμενόμενος. Ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός είπε ότι ένας τέτοιος κατακλυσμός θα ξαναγίνει σε 300 με 400 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κράτος και η περιφέρεια πρέπει να έχουν πολύ υψηλότερη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων και ασυνήθιστων φαινομένων. Πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση συνηθισμένων και αναμενόμενων πλημμυρών στην Αττική, από τις οποίες έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το νέο σκηνικό, η περιφέρεια καλείται να αναλάβει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για ασφάλεια και ποιότητα στη ζωή τους και για νέες, ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ