Ν. Γιαννακοπούλου στο “Π”: Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρακολουθούμε άπρακτοι την καταστροφή περιοχών της πατρίδας μας
Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών
Ζήσαμε ένα δύσκολο, εφιαλτικό καλοκαίρι, με ακραία, πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα και μεγάλες καταστροφές. Αυτές τις ημέρες βιώνουμε μια τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία. Χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής ζουν μια προσωπική και συλλογική περιπέτεια. Βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία. Θρηνούμε νεκρούς. Οι ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες είναι τεράστιες. Μετά την καταστροφή περιοχών όλο το καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών, ήρθε η καταστροφή από τις πλημμύρες.
Ο Θεσσαλικός Κάμπος πνίγηκε, αποδεικνύοντας ότι οι υποδομές του κράτους δεν αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά τις καταστροφές του «Ιανού» ήταν ανεπαρκή. Συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες σπίτια, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν.
Έναν μήνα πριν, κινδύνευσαν από τις πυρκαγιές νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ η φωτιά μπήκε και μέσα σε απαραίτητες για την ασφάλεια της χώρας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας εκρήξεις πυρομαχικών.
Η κυβέρνηση συνηθίζει να μας κάνει μαθήματα περί κλιματικής κρίσης και ακραίων φαινομένων. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το μεγάλο θέμα είναι τι κάνουμε. Επενδύουμε στην πρόληψη, αλλάζουμε την αντίληψη περί Πολιτικής Προστασίας, κατασκευάζοντας και τις αναγκαίες υποδομές, ή πρέπει να δεχθούμε πως ό,τι γίνεται είναι μοιραίο;
Δεν είναι όλα αναπόφευκτα. Είδαμε πολύ χαρακτηριστικά την αδυναμία, την απουσία απαραίτητων αντανακλαστικών σε κρίσιμες στιγμές, την έλλειψη συντονισμού, την καθυστέρηση στην παρέμβαση του Στρατού. Μάθαμε ότι και η ίδια η Κομισιόν εδώ και χρόνια επισημαίνει τον κίνδυνο έντονων πλημμυρικών φαινομένων και την απουσία αναγκαίων μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Ας μην κρύβεται, λοιπόν, η κυβέρνηση. Ας αναλάβει με στοιχειώδη γενναιότητα τις ευθύνες της.
Ο κ. Συνολάκης σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Είναι οι εικόνες μιας ακραίας καταστροφής. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι πραγματικά πόσο ακραία είναι. Διαβάζω ότι μερικοί λένε ότι είναι καταστροφή κάθε χίλια χρόνια. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει. Έχουν γίνει μεγάλες πλημμύρες. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Θεσσαλικός Κάμπος είναι κάμπος, και είναι τόσο εύφορος ακριβώς γιατί γίνονται πλημμύρες, και ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να έχουμε αντιπλημμυρικά μέτρα τα οποία να αντιμετωπίζουν το χειρότερο σενάριο. Μπορεί κανείς να μην είχε σκεφθεί το συγκεκριμένο σενάριο.
Μπορεί όντως να αποδειχθεί ότι αυτό το σενάριο ήταν το πιο ακραίο που υπήρχε, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι το αντιπλημμυρικό σύστημα το οποίο υπήρχε δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό που έγινε. Και, επίσης, είναι προφανές βλέποντας κανείς με τις εικόνες που μεταδίδονται και τις διάφορες κακοτεχνίες που έχουν γίνει σε διάφορα μέρη».
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, ο κ. Συνολάκης λέει αυτό που αντιλαμβανόμαστε και οι υπόλοιποι. Ας μιλήσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες τη γλώσσα της αλήθειας.
Οι συνεχείς βιβλικές καταστροφές αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο να προσαρμόσει το κράτος σε αυτές τις νέες συνθήκες. Και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Στη Θεσσαλία κατέρρευσαν το δίκτυο και τα έργα υδραυλικής θωράκισης πολλών περιοχών. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Έχουμε χρέος να κάνουμε πολύ περισσότερα. Όλοι κατανοούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχουμε χρέος ως κράτος να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες και όχι να αντιμετωπίζουμε συνεχώς βιβλικές καταστροφές.
Το φετινό καλοκαίρι πάνω από 1.740.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, με την πυρκαγιά στη Δαδιά να διαρκεί 16 ημέρες και στη Ρόδο 10 ημέρες, ενώ οι καμένες εκτάσεις στην Πάρνηθα ξεπέρασαν ακόμα και την καταστροφή του 2007.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά κατά τη διαχείριση των κρίσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει τα λάθη που γίνονται ούτε και τις ευθύνες της κυβέρνησής του, που πλέον έχει μπει στο πέμπτο έτος διακυβέρνησης. Η αλήθεια, όμως, δεν κρύβεται. Το σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το κράτος, το επιτελικό κράτος, απέτυχε στο να μετριάσει τις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές. Αποδείχθηκε ότι δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τον «Ιανό» και τις άλλες καταστροφές. Τίποτα δεν λειτούργησε καλύτερα από το 2020 στην Καρδίτσα ή στον Βόλο. Όπως τίποτα δεν λειτούργησε στις μεγάλες πυρκαγιές καλύτερα απ’ ό,τι στις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021. Και, το χειρότερο, τα έργα που αποκατέστησαν τις ζημιές από τον «Ιανό» σε υποδομές, δρόμους, γέφυρες και αντιπλημμυρικά κατέρρευσαν ξανά. Πρόκειται για την πιο χαρακτηριστική απόδειξη του ότι η προειδοποίηση του 2020 πέρασε και χάθηκε. Η επίγνωση ότι ζούμε σε συνθήκες κλιματικής κατάρρευσης δεν άλλαξε παλιές συνήθειες, παλιούς τρόπους.
Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι εθνικό ζήτημα και απαιτεί συνεννόηση. Δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με μια κανονικότητα στην οποία όταν θα βρέχει θα πνιγόμαστε και κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα θα γίνονται στάχτη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρακολουθούμε άπρακτοι τη σταδιακή καταστροφή περιοχών της πατρίδας μας.