Ν. Χαρδαλιάς στο “Π”: Πράσινη και ασφαλής Αττική: Δράσεις απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Του
ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ
Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής,
Επικεφαλής του Συνδυασμού «Αττική Μπροστά»
Τον τελευταίο καιρό, η πατρίδα μας βίωσε μεγάλες φωτιές και μια πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση πλημμύρα, εξαιτίας της οποίας υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες συμπολιτών μας, δημόσιες υποδομές, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις. Μαζί με τον πόνο και την απόγνωση των πληγέντων –για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης– αναπτύσσεται στην κοινωνία φόβος και ανησυχία για παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Και απέναντι στα ενδεχόμενα αυτά οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι. Να ενισχύσουμε την Πολιτική Προστασία και να θωρακίσουμε τις πόλεις, τα χωριά, τις γειτονιές μας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε άλματα στην Πολιτική Προστασία. Αντί μιας υποβαθμισμένης υπηρεσίας, έχει πλέον οργανωμένο υπουργείο, έβαλε σε εφαρμογή το «112», πέτυχε συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, διαθέτει περισσότερα μέσα και προσωπικό από ποτέ. Αποδεικνύεται, όμως, ότι η κλιματική κρίση τρέχει ακόμα πιο γρήγορα. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας. Να πάμε ακόμα πιο γρήγορα, πιο μπροστά.
Με αυτόν τον γνώμονα, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στον κοινό στόχο για πράσινη και ασφαλή Αττική. Θέλουμε η περιφέρειά μας να πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το σχέδιό μας δίνει, πρώτα από όλα, έμφαση στην Πολιτική Προστασία. Προγραμματίζουμε για τον σκοπό αυτό τη λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και στην αποτροπή αλλά και στην έγκαιρη αντιμετώπιση. Τόσο για τις πυρκαγιές όσο και για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, στην κατάρτιση και στην εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
Από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, από την 1η του χρόνου, θα ριχτούμε στην ολοένα και πιο απαιτητική μάχη της αντιπλημμυρικής προστασίας. Θα επιμείνουμε στο άμεσα εφικτό, που είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων, για άλλα από τα οποία, ωστόσο, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Υποδομών, για άλλα οι δήμοι και για άλλα η περιφέρεια, κόβοντας μια για πάντα τον γόρδιο δεσμό των συναρμοδιοτήτων, ώστε να υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για κάθε έργο και αυτό να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας. Απόφασή μας είναι να δρομολογήσουμε άμεσα την υλοποίηση αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου. Και βέβαια να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση μελετών με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να καταλήξουμε σε καλύτερο σχεδιασμό των νέων έργων.
Σχεδιάζουμε, παράλληλα, την εφαρμογή ολοκληρωμένου ετήσιου προγράμματος καθαρισμών, συντήρησης οδικών δικτύων, διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και προστασίας των ευαίσθητων υποδομών κοινής ωφελείας. Και για όλα αυτά, θα προχωρήσουμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την περιφέρεια και τους δήμους της, αξιοποιώντας πόρους του Προγράμματος «Αιγίς» και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δεσμευόμαστε, ταυτόχρονα, να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε ολοκληρωμένο masterplan για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων, με εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων παντού όπου κριθεί αναγκαίο. Και, βέβαια, να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις για την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου στις γειτονιές της Αττικής.
Σεβασμός, όμως, και προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει αντιμετώπιση και του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, σε λύσεις που έρχονται από το αύριο και όχι από το χθες. Είναι απόφασή μας να προωθήσουμε νέο μοντέλο διαχείρισης, ώστε να δώσουμε οριστική λύση μέσα σε τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και στην κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση. Σχεδιάζουμε, παράλληλα, να δημιουργήσουμε γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την Αττική και να αναπτύξουμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων.
Χρειάζεται ακόμη και θα αναπτύξουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της κυκλικής γεωργίας και την παραγωγή λιπασμάτων από ανακύκλωση βιοαποβλήτων, όπως επίσης και για τη δημιουργία πάρκων κυκλικής οικονομίας, που αξιοποιούν σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
Παράλληλα, για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, δίνουμε ξεχωριστή έμφαση στην αποχέτευση και στους βιολογικούς καθαρισμούς. Με έργα διαχείρισης των λυμάτων στην Ανατολική Αττική και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων αλλά και με την ενίσχυση του δικτύου αποχέτευσης.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Οι καιροί απαιτούν συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Και στην πρόκληση αυτή, που είναι κοινή για όλους, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πρωταγωνίστρια την Περιφέρεια Αττικής.