Γιατί εμφανίζονται μυοσκελετικά προβλήματα μετά τις διακοπές;

Γιατί εμφανίζονται μυοσκελετικά προβλήματα μετά τις διακοπές;

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα των διακοπών τόσο δυσκολότερη είναι η επανένταξη στην καθημερινότητα. Η ψυχολογία της επιστροφής είναι στο κατώτερο σημείο της, κάτι που εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, πιο αργές και πιο απρόθυμες κινήσεις μετάβασης στη δουλειά.

«Συνήθως τα παραπάνω μπορεί να μας δώσουν την αίσθηση της νωθρότητας, της δυσκαμψίας των κινήσεων, καθώς και κάποιας μορφής ενοχλήσεων και μυοσκελετικών πόνων», εξηγεί ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr Manual Medicine Σπονδυλικής Στήλης και Αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν κάποια ρεαλιστικά αίτια για αυτό, όπως οι αλλαγές συνηθειών της καθημερινότητας:
• Έναρξη δραστηριοτήτων στις διακοπές (σκι, κολύμβηση, ρακέτες κ.ά.) που δεν έχουν καμία σχέση με τη μέχρι πρότινος ρουτίνα και μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια κάποιες παλιές, μικρές ή μεγαλύτερες, κακώσεις, όπως και την εμφάνιση νέων κακώσεων.
• Μεταφορά σακιδίων και αποσκευών ή εξαρτημάτων για τη μετάβαση στις παραλίες.
• Αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης (περισσότερο περπάτημα, μηχανάκια, μικρά σκάφη, ποδήλατα κ.ά.).
• Αλλαγή κρεβατιού, στρώματος, μαξιλαριού, καθώς και παρατεταμένη έκθεση σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
• Φροντίδα μικρών παιδιών, που χρειάζονται διαρκή επίβλεψη, αυξάνοντας έτσι το στρες και τη σωματική κούραση.

Επίσης:
• Παράγοντες όπως η διασκέδαση, το ξενύχτι, η κατάχρηση γλυκών, παγωτών, αλκοόλ αλλά και ο λιγότερος ύπνος δημιουργούν στον οργανισμό αυξημένες συνθήκες φλεγμονών, με ανάλογες εκδηλώσεις.
• Οι διακοπές στα εξοχικά και οι ασχολίες στον κήπο και στο σπίτι προδιαθέτουν για το «ξύπνημα» κάποιων ευάλωτων αρθρώσε­ων, μυών και τενόντων.
• Η επιλογή διακοπών απόλυτης ηρεμίας και αδράνειας, με ελάχιστες μετακινήσεις, καθώς και η έλλειψη στοιχειώδους κίνησης ή άσκησης δημιουργούν συνθήκες δύσκολης επανένταξης στην επιστροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, «όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες συντελούν πολύ στη σωματική καχεξία και στην αρνητική ψυχολογική μας διάθεση. Αν αναγνωρίσουμε έναν ή περισσότερους λόγους που μας προκαλούν πόνο, δυσκαμψία και δυσλειτουργία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατρό ή φυσικοθεραπευτή, που θα μας υποδείξει (αφού πρώτα εντοπίσει την αιτία) τον ομαλότερο τρόπο… προσγείωσης στην καθημερινότητά μας».

Ένα καλό πρόγραμμα ευεξίας, όπως μάλαξη, ήπιες διατάσεις και προοδευτικές ασκήσεις, θα ξυπνήσει… γλυκά τις λειτουργίες μας, τόσο μυοσκελετικά όσο και ψυχολογικά.
Αν έχουμε εμφάνιση, όμως, κάποιου σοβαρότερου προβλήματος (ένα βαρύ διάστρεμμα, οσφυαλγία, οξεία περιαρθρίτιδα ή αυχενικό πόνο), είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Οι ειδικοί υπάρχουν για αυτόν τον λόγο.

Και ο διακεκριμένος φυσικοθεραπευτής καταλήγει: «Το “τζετ λαγκ” των διακοπών είναι αντιμετωπίσιμο και είναι μια κατάσταση που περνάει σύντομα. Ας αφήσουμε τις όμορφες αναμνήσεις μας να κυριαρχήσουν μέχρι τις επόμενες διακοπές, που θα προσδοκούμε να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ