ΕΚΛΟΓΕΣ με… διχασμό – Φόβοι για διάσπαση την επόμενη μέρα – Τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος

ΕΚΛΟΓΕΣ με… διχασμό – Φόβοι για διάσπαση την επόμενη μέρα – Τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος

– Ίντριγκες, πάθη και υπόγειος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονο προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το κλίμα πόλωσης και διχασμού μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές (πρώτος γύρος σήμερα) για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Ο υπόγειος πόλεμος που εξελίσσεται ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα σε συνδυασμό με τη διαφορά προσέγγισης στην άσκηση της πολιτικής εγείρουν ερωτηματικά όσον αφορά τη δυνατότητα συνύπαρξής τους μετά την 24η Σεπτεμβρίου.

Ή, όπως εκτιμούν ορισμένοι, το χάσμα που έχει δημιουργηθεί είναι αγεφύρωτο και… μοιραία, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στη ρήξη. Δεν είναι τυχαίο ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο διάσπασης, με ταυτόχρονη δημιουργία νέου κόμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με τα σενάρια που διακινούνται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, η διάσπαση θα είναι αναπόφευκτη όποιος/α και αν εκλεγεί πρόεδρος.

Αν αυτή είναι η Έφη Αχτσιόγλου, θεωρούν ότι, μετά τα όσα έχουν συμβεί, ο Στ. Κασσελάκης θα αποχωρήσει, μη δεχόμενος να είναι…τρίτο ή και τέταρτο βιολί στο κόμμα, και θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Ευ. Αποστολάκης, που έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας διάσπασης, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητα καταστροφή!

Από την άλλη, αν νικητής των εκλογών είναι ο Στ. Κασσελάκης, ένας σημαντικός αριθμός στελεχών, που είτε έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του είτε όχι, θα αποχωρήσει. Μη αποδεχόμενοι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένας «αλεξιπτωτιστής», που δεν αναδείχθηκε μέσα από τις πολιτικές μάχες, αλλά από το… Instagram! Όπως και να έχει το πράγμα, η εκτίμηση είναι ότι το κόμμα της Αριστεράς θα κληθεί να περάσει για μια ακόμη φορά τη βάσανο της διάσπασης.


Ένα φαβορί και ένα αουτσάιντερ για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ


Στο μεταξύ, θολή και ασαφής ήταν η εικόνα που εξέπεμπαν οι δημοσκοπήσεις ως προς την έκβαση της σημερινής μάχης. Ορισμένες από αυτές έδιναν προβάδισμα στην Έφη Αχτσιόγλου και άλλες στον Στ. Κασσελάκη, αλλά και σε αυτές στην παράσταση νίκης η πρώην υπουργός είχε σαφές προβάδισμα. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της κάλπης, στον επόμενο γύρο θα αναμετρηθούν η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Κασσελάκης, καθώς η απήχηση των άλλων τριών υποψηφίων (Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας) κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Σε λίγες ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε αν και σε ποιον βαθμό οι εκτιμήσεις (προβλέψεις)

θα… συμπέσουν με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το μεγάλο ερωτηματικό της σημερινής μέρας έχει να κάνει με τον αριθμό των μελών του κόμματος που θα προσέλθει στις κάλπες και θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στ. Κασσελάκη υπήρξε μια κινητικότητα και εγγραφή νέων μελών, γεγονός που δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, παράγοντες του κόμματος εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων, με τις συγκρούσεις και τις διαμάχες, θα επιδράσουν αρνητικά και πολλά μέλη ενδεχομένως να μην πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας έτσι την αποδοκιμασία (απογοήτευσή) τους. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι αντίθετες απόψεις: Στελέχη θεωρούν ότι όλη αυτή η συζήτηση περί διάσπασης θα κινητοποιήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα θελήσει με την ψήφο του να περιφρουρήσει την ενότητα του κόμματος.

Προβλέψεις για τον συνολικό αριθμό δεν μπορούν να γίνουν, αλλά στην Κουμουνδούρου θα είναι ευχαριστημένοι αν σήμερα προσέλθουν στις κάλπες περισσότερα από 50.000 μέλη του κόμματος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ