Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Κίνητρα στους νέους γιατρούς  για να στελεχώσουν το ΕΣΥ

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Κίνητρα στους νέους γιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας. Ο κ. Νίτσας τόνισε χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη:

«Η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, η οποία να συνδυασθεί με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για τους νέους γιατρούς ώστε να στελεχώσουν το “γερασμένο” σύστημα, όπως επίσης να δοθούν κίνητρα για τη στελέχωση ειδικοτήτων όπως η αναισθησιολογία και για τη στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων, στα οποία οι διαγωνισμοί για προσλήψεις κατά 40% με 50% καθίστανται άγονοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους. Οι δε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού πρέπει να ολοκληρώνονται άμεσα, ώστε να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν, τα οποία θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα μετά τις συνταξιοδοτήσεις στο ΕΣΥ μέσα στο 2023».

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και το ΕΣΥ, όπως τόνισε ο κ. Νίτσας, ήταν και είναι σημαντική. «Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε καθοριστική την περίοδο της πανδημίας, ενώ σήμερα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ενεργή. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η άρση γραφειοκρατικών προσκομμάτων, εξαιτίας των ο­ποίων για να ολοκληρωθούν προσλήψεις συναδέλφων ‘‘με μπλοκάκι’’ ή επικουρικών χρειά­ζονται… τρεις μήνες! Οι προσλήψεις προτείνουμε να γίνονται ά­μεσα από τα νοσοκομεία, χωρίς τη χρονοβόρα γραφειοκρατική παρεμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών και του υπουργείου».

Προτάσεις για ΜΕΘ παίδων και… εγκαυματιών

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας έθεσε, επίσης, ένα ακόμη ζήτημα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε: «…αφορά τις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις οκτώ. Προτείνουμε μέχρι την ολοκλήρωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο να αυξηθούν άμεσα, διότι οι ανάγκες πολλές φορές αποδεικνύονται μεγαλύτερες. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για την αντιμετώπιση των εγκαυματιών, όπου η Θεσσαλονίκη διαθέτει μόνο μία μονάδα εγκαυμάτων με τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας –για τέτοιου είδους περιστατικά– στο Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”».

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό, ο κ Νίτσας επισήμανε: «Πρέπει να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ένταξη όλων των γιατρών που το επιθυμούν στο σύστημα, καθώς αυτό μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Για τη Συλλογική Σύμβαση, ένα άλλο ψηφισμένο μέτρο, των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), πρέπει να προχωρήσει άμεσα διότι και εδώ μέχρι στιγμής, με ευθύνη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, “λιμνάζει”».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ