Ένα φαβορί και ένα αουτσάιντερ για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα φαβορί και ένα αουτσάιντερ για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

–Βασικό ζητούμενο, η συμμετοχή στις εκλογές

Κομβικής σημασίας όσον αφορά την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, καθώς καθένας από τους πέντε διεκδικητές προτείνει έναν άλλο, ή με σημαντικές διαφορές, ιδεολογικό δρό­μο, με αποκλίνουσα πολιτική προσέγγιση της σημερινής πραγματικότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Κατά συνέπεια, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που θα προσέλθουν στις κάλπες θα προσμετρήσουν όλες αυτές τις παραμέτρους για να επιλέξουν τον υποψήφιο που, κατά την εκτίμησή τους, θα έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Αν σε κάθε εκλογική αναμέτρη­ση οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη διότι –όπως έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά– «η κάλπη είναι γκαστρωμένη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει», σε αυτές τις ε­κλογές, με βάση τις μετρήσεις και τις ενδείξεις, υπάρχει: ένα φαβορί και ένα αουτσάιντερ! Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Έφη Αχτσιόγλου έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων τεσσάρων. Με τη θορυβώδη είσοδό του στη μάχη της διαδοχής, όμως, ο Στ. Κασσελάκης κατάφερε να εξασφαλίσει τεράστια δημοσιότητα και, ταυτόχρονα, να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες.

Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»: Εκλογές με διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ρεύμα που έχει δημιουργήσει θα του δώσει το διαβατήριο για να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την προεδρία. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης θα είναι ο αντίπαλος της κ. Αχτσιόγλου στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο. Κοντός ψαλμός αλληλούια, που λένε, αφού σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε αν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν ή οι κάλπες μάς επιφυλάσσουν κάποια μεγάλη έκπληξη.

Αν το ποιοι δύο από τους πέντε διεκδικητές θα περάσουν στον β’ γύρο είναι το πρώτο βασικό ζητούμενο, το δεύτερο είναι ο βαθμός συμμετοχής στις εκλογές. Καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν, ιδίως τη δεύτερη Κυριακή, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η νομιμοποίηση για τον νέο πρόεδρο. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι οι 152.193 που πήγαν να ψηφίσουν τον Μάιο του 2022 για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλ. Τσίπρα, ανανεώνοντας τη θητεία του, συνιστούν έναν απρόσιτο αριθμό και στόχο. Στην Κουμουνδούρου θα είναι ικανοποιημένοι με έναν αριθμό κοντά στις 50.000 με 55.000.

Είναι γεγονός ότι μετά τη διπλή εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα το κόμμα μπήκε σε μια βαθιά κρίση και εσωστρέφεια. Στελέχη και ψηφοφόροι διακατέχονται από απογοήτευση και αμηχανία, ενώ οι οργανώσεις παρουσιάζουν σημάδια αποδιάρθρωσης. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει με την «εντυπωσιακή είσοδο» του Στ. Κασσελάκη, καθώς φαίνεται να κινητοποίησε δυνάμεις που είχαν περιέλθει σε… αδράνεια.

Παράλληλα, δρομολόγησε αντισυσπειρώσεις από στελέχη και ψηφοφόρους που θεωρούν ότι τυχόν επικράτηση του κ. Κασσελάκη θα σημάνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σταδιακή αλλοίωση της ιδεολογικής και πολιτικής του ταυτότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη με μεγάλη θητεία στο κόμμα βγαίνουν δημόσια και αποδοκιμάζουν την υ­ποψηφιότητα Κασσελάκη ως «προϊόν» των social media, χαρακτηρίζοντάς τον «αλεξιπτωτιστή», που δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλλει εκκαθαρίσεις και αλλαγές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ