Σπ. Καρακίτσος στο “Π”: Ζητείται κράτος!

Σπ. Καρακίτσος στο “Π”: Ζητείται κράτος!

Του
ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ
Αναπληρωτή Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ


Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν όντως σοφοί. Κράτος σήμαινε δύναμη και ήταν αδέρφια με τη βία, τον ζήλο και τη νίκη.

Στην Ελλάδα του 2023 η λέξη «κράτος» απέχει παρασάγγας από την αρχαιοελληνική της έννοια, κινδυνεύει να εξευτελιστεί και έχει χάσει κάθε ίχνος σεβασμού από τους ίδιους τους πολίτες, και όχι άδικα.

Τα τρένα τρακάρουν μεταξύ τους, οι φωτιές σβήνουν μόλις κάψουν τα πάντα, δάση, σπίτια, οικισμούς, στρατόπεδα αναφλέγονται και εκρήγνυνται, νοσοκομεία και γηροκομεία εκκενώνονται και ολόκληρες πόλεις και χωριά καταπνίγονται στα νερά με τις πρώτες νεροποντές ή τα πρώτα χιόνια. Άνθρωποι χάνουν το βιος τους και τις περιουσίες τους, που με τόσο κόπο και ιδρώτα έφτιαξαν.

Κανένας δεν τα βάζει με τη φύση, αλλά έχω την εντύπωση ότι πλέον η δικαιολογία της «κλιματικής αλλαγής» μοιάζει πολύ φτηνή μπροστά σε έναν ξεχαρβαλωμένο κρατικό μηχανισμό, που δεν μπορεί να προστατέψει όχι μόνο τον φυσικό πλούτο της χώρας μας ή την κρατική περιουσία, αλλά, πολύ χειρότερα, τους ίδιους τους πολίτες.

Νεροποντές και φωτιές συμβαίνουν κάθε χρόνο. Μόνο που ο κρατικός μηχανισμός δείχνει πρακτικά να μην μπορεί να προετοιμαστεί για τίποτα, δεν μπορεί να μάθει τίποτα από τα λάθη του, ενώ αντιθέτως ισχύει η λαϊκή ρήση «κάθε χρόνο και χειρότερα».

Ο κρατικός μηχανισμός, όμως, δεν είναι μια γενικόλογη και ασαφής έννοια. Απαρτίζεται από ανθρώπους, κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι μάλιστα εποπτεύονται από πολιτικές διοικήσεις. Τοπική αυτοδιοίκηση, δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία βρίσκονται σε μια διαρκή σχέση αλληλοεξάρτησης, η οποία δείχνει εκ του αποτελέσματος να πληγώνει τους πολίτες, όντας ανήμπορη να τους προστατέψει, και το μοναδικό που ενδιαφέρει είναι η δημόσια προβολή και επικοινωνία (μην τυχόν και πληγεί το image) και φυσικά οι αθάνατες ελληνικές πελατειακές σχέσεις.

Απουσιάζει ο προσεκτικός, επικαιροποιημένος σχεδιασμός, η ορθή στρατηγική μελέτη, η δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών πρόληψης και παρέμβασης και γενικά το επιτελικό κράτος ήταν και παραμένει ένα οικτρό για τους πολίτες μύθευμα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ