Κτηματογράφιση: Ψηφιοποιούνται 600 εκατ. σελίδες

Κτηματογράφιση: Ψηφιοποιούνται 600 εκατ. σελίδες

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 (έτος κατά το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα).

Όπως επεσήμανε, στο πλαίσιο πρόσφατης συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, περίπου 600 εκατ. σελίδες αρχείων χρειάζεται να σκαναριστούν και να γίνει εισαγωγή δεδομένων σε ιδιοκτησίες, όπως γη, διαμερίσματα και άλλα ακίνητα. «Τα αρχεία αυτά τις προηγούμενες δεκαετίες φυλάσσονταν (σ.σ.: ως χειρόγραφα αρχεία σε φυσική μορφή) σε βιβλιοθήκες. Στόχος είναι τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει η ψηφιοποίησή τους, διαδικασία που αναμένεται να πάρει περίπου δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Ο προϋπολογισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας ανέρχεται σε 242,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν ηλεκτρονικές εφαρμογές και ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα τηρούνται όλα τα αρχεία και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολίτες και επαγγελματίες.

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων συνδέεται με την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ο οποίος υλοποιείται από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με βάση αναφοράς το χαρτογραφικό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να αποτυπώνονται με ενιαίο τρόπο τα γεωχωρικά και τα οικονομικά δεδομένα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ