Στις 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε μια πορεία στα τυφλά στα ελληνοτουρκικά

Στις 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε μια πορεία στα τυφλά στα ελληνοτουρκικά

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης, ενημέρωσε για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο αυτής ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, θα απευθύνει την ομιλία του στη Συνέλευση του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 13:00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα της Τρίτης, 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τον λόγο για τον οποίον ο τούρκος ηγέτης έχει αλλάξει τακτική

Όπως σημειώνει το “Π” την περασμένη Κυριακή οι Γεραπετρίτης και Φιντάν προσπάθησαν επιμελώς να κρατήσουν στο περιθώριο τις μεγάλες διαφορές που παραμένουν αναλλοίωτες στις διμερείς σχέσεις, προκειμένου να προβάλουν μια θετική εικόνα των σχέσεων, εν όψει και της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, με κορόνες περί «ιστορικής ευκαιρίας» και «νέας εποχής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν και στις δηλώσεις τους, όπου φρόντισαν να μη δεχτούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, παρουσίασαν μια σχεδόν ειδυλλιακή και γεμάτη προοπτικές εικόνα των διμερών σχέσεων, κάνοντας τον απλό παρατηρητή να νομίζει ότι παρακολουθεί συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ… Λουξεμβούργου και Βελγίου!

Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν έθεσαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που αποφάσισαν στο Βίλνιους οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν. Έτσι, μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα υπάρξει έναρξη του πολιτικού διαλόγου στην Α­θήνα, όπου επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ θα υπάρξει η διαδικασία των ΜΟΕ αλλά και η προώθηση της θετικής ατζέντας, που έχει αναλάβει ο έτερος υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, με στόχο να προετοιμαστεί μέχρι τέλος του χρόνου η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να μπει σε αχαρτογράφητα νερά, με μόνο εχέγγυο τη διακοπή υπερπτήσεων από την Τουρκία και τα «καλά λόγια» του Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες.

Φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τον λόγο για τον οποίον ο τούρκος ηγέτης έχει αλλάξει τακτική, καθώς βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου παζαριού με Αμερικανούς και Ευρωπαίους, θέλοντας να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα, με την υπόσχεση ότι θα παραμένει στην τροχιά της Δύσης, παρά τον σφιχτό εναγκαλισμό του με τον Πρόεδρο Πούτιν, τη στενή σχέση με την Κίνα και το Ιράν και την εντελώς αυτονομημένη πολιτική του τόσο στο Ουκρανικό όσο και σε μια σειρά περιφερειακών κρίσεων.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να πουλήσει προς τη Δύση και την «καλή διάθεσή» του έναντι της Ελλάδας και την πρόθεσή του να… επιλύσει τα προβλήματα με τη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Το παιχνίδι που παίζεται είναι χοντρό


Σχολιάστε εδώ