Αφίξεις ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα – Πάνω από 114.000 από τον Ιανουάριο του 2023

Αφίξεις ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα – Πάνω από 114.000 από τον Ιανουάριο του 2023

Το μικροσκοπικό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα δυσκολεύτηκε την Πέμπτη να αντιμετωπίσει το κύμα πλοίων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, αφού οι αριθμοί κορυφώθηκαν σε 7.000 άτομα – που ισοδυναμεί με ολόκληρο τον τοπικό πληθυσμό.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου ανήλθαν σε περίπου 114.300 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο φέτος, ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

Η Τυνησία και η Λιβύη είναι οι κύριες αφετηρίες αναχώρησης των χιλιάδων μεταναστών που διαπλέουν την κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη και φτάνουν στην Ιταλία. Από αυτόν τον πολύ επικίνδυνο μεταναστευτικό δρόμο προήλθαν «οι μισές από τις παράτυπες αφίξεις στην ΕΕ μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά», σημείωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την κυβέρνηση της Ρώμης να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.

Το τοπικό κέντρο υποδοχής, που χτίστηκε για να φιλοξενήσει λιγότερα από 400 άτομα, ήταν κατακλυσμένο από άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάζονταν να κοιμούνται έξω σε αυτοσχέδιες πλαστικές κούνιες, πολλές από τις οποίες ήταν τυλιγμένες σε μεταλλικές κουβέρτες έκτακτης ανάγκης.

Ένταση ξέσπασε την Τετάρτη καθώς διανέμονταν τρόφιμα από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.

Μερικοί νεαροί άντρες αργότερα έφυγαν από το υπερπλήρη κέντρο και πήγαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λαμπεντούζα – όπου ένας φωτογράφος του AFP βρήκε μερικούς από αυτούς να κάνουν ουρά για παγωτό.

Αρκετοί είπαν ότι πεινούσαν. Λίγοι είχαν χρήματα και κάποια εστιατόρια τους απέσυραν. Αλλά άλλα ιδρύματα πρόσφεραν δωρεάν φαγητό ή πλήρωναν οι κάτοικοι και οι τουρίστες.

Οι περισσότεροι παραλαμβάνονται στη θάλασσα από ξεχαρβαλωμένες βάρκες από την ακτοφυλακή, η οποία τους φέρνει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Σχεδόν 400 έφτασαν την Πέμπτη με εννέα σκάφη από την Τυνησία, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί όμως δεν επιβιώνουν από το θαλάσσιο ταξίδι. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος διασχίζοντας τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία και τη Μάλτα, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Το τελευταίο θύμα ήταν ένα μωρό πέντε μηνών, το οποίο φέρεται να έπεσε στο νερό νωρίς την Τετάρτη ως μέλος μιας ομάδας που μεταφέρθηκε στην ακτή.

Για χρόνια, το λεγόμενο «καυτό σημείο» των μεταναστών της Λαμπεντούζα αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τις αφίξεις, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναφέρουν έλλειψη νερού, τροφής και ιατρικής περίθαλψης.

Με πληροφορίες και απο το france24.com
Φωτο: Migrants wait near the port to be transferred to the mainland, on the Sicilian island of Lampedusa, Italy on September 14, 2023. © Yara Nardi, Reuters

Σχολιάστε εδώ