Τα χταπόδια αλλάζουν χρώμα όταν ονειρεύονται

Τα χταπόδια αλλάζουν χρώμα όταν ονειρεύονται

Ερευνητές απαντούν στο αίνιγμα της εναλλαγής χρωμάτων των χταποδιών όταν ξεκουράζονται. Συνεχείς είναι τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που δείχνουν ότι τα χταπόδια είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο ον, με πολύ μεγαλύτερη νοημοσύνη από ε­κείνη που πιστεύαμε ότι διαθέτουν, ενώ πολλές συμπεριφορές και οργανικές ιδιότητες είναι παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να εξηγήσουν γιατί αλλάζει συνεχώς απόχρωση το δέρμα των χταποδιών κάποιες στιγμές που μοιάζουν ανενεργά. Πριν από περίπου έναν χρό­νο, οι σχετικές έρευνες οδήγησαν στο συ­μπέρασμα ότι αυτή η εντυπωσιακή και μοναδική πιθανώς ιδιότητα στο ζωικό βασίλειο εμφανίζεται στα χταπόδια όταν αυτά κοιμούνται. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι τα χταπόδια έχουν δύο στάδια ύπνου, ένα πιο βαθύ και ήρεμο και ένα που μοιάζει με τον ύπνο γρήγορων κινήσεων των ματιών, που είναι ευρύτερα γνωστός με τον όρο REM.

Με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature», διεθνής ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αναφέρει ότι πράγματι ο μηχανισμός εναλλαγής χρωμάτων στα χταπόδια ενεργοποιείται όταν κοιμούνται, αλλά αυτό συμβαίνει όταν βλέπουν όνειρα, κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι μπορεί να συμβαίνει στα χταπόδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα χταπόδια βλέπουν όνειρα και αλλάζουν χρώματα κατά τη διάρκεια του σταδίου REM. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους πραγματοποιώντας σειρά στοχευμένων πειραμάτων σε χταπόδια, τόσο όταν αυτά ήταν σε ενεργή κατάσταση όσο και όταν κοιμόντουσαν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ