Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός για το σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης μετά τις πλημμύρες

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός για το σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης μετά τις πλημμύρες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο σήμερα Τρίτη και  στη συνάντηση που θα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα για την επόμενη μέρα μετά την κακοκαιρία Daniel.

15 νεκρούς και μια πλημμυρισμένη την περιοχή, τη Θεσσαλία,  το 1/4 της καλλιεργήσιμης γης, εναν απο τους κεντρικούς άξονες της πρωτογενής παραγωγής της χώρας, άφησε πίσω της η θεομηνία με τον ευρωπαϊκό δορυφόρο να καταγράφει πάνω απο 700.000 στρέμματα βυθισμένα στο νερό.

«Πρόκειται για μια καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. (…) Δαπανούμε σχετικά λίγους πόρους, ως Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Και η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής -τη βιώσαμε, όλες και όλοι, με μια πρωτοφανή καταιγίδα- ήταν έξω, ξεπέρασε και τα πιο, θα έλεγα, πεσιμιστικά σενάρια όλων όσοι ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα τέτοιων φαινομένων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ σημειώνοντας πως αντικείμενο της συνάντησης θα είναι λεπτομέρειες του σχεδίου ανασυγκρότησης που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει την Ελλάδα.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

«Στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ. Έχουμε λοιπόν μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10 – 12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή» είπε στο ΕΡΤnews ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.


Σχολιάστε εδώ