Νίκος Σοφιανός: Νέα σχολική χρονιά με σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες σχολεία της Αθήνας

Νίκος Σοφιανός: Νέα σχολική χρονιά με σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες σχολεία της Αθήνας

Δήλωση του Νίκου Σοφιανού, Υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

Νέα σχολική χρονιά με σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες σχολεία της Αθήνας

Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά κατά την έναρξη των σχολείων, η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, παρουσιάζει μια μαγική εικόνα για την κατάσταση των σχολικών υποδομών της πόλης και τις ενέργειες που αυτή έκανε, για να κρύψει το γεγονός ότι δεν είναι στις βασικές της προτεραιότητες η κάλυψη των αναγκών του λαού και των παιδιών της Αθήνας. Όπως την προηγούμενη Τετάρτη διαβεβαίωνε ότι η πόλη “είναι θωρακισμένη” για πλημμυρικά φαινόμενα και λίγες ώρες μετά οι δρόμοι και οι γειτονιές γίνονταν ποτάμια, έτσι και τώρα, προσπαθεί να κρύψει ότι μετά από 4 χρόνια θητείας, παίρνει κάτω από τη βάση στη συντήρηση και τις επισκευές των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης. Προσπαθεί να κρύψει ότι σε όλη αυτή τη θητεία, δεν φτιάχτηκε ούτε μία νέα σχολική υποδομή αλλά ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για να φτιαχτεί τα επόμενα χρόνια κανένα καινούριο σχολείο.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από τα 396 σχολικά κτίρια της Αθήνας, πάνω από τα μισά έχουν φτιαχτεί 50 χρόνια πριν ή και παλιότερα, με συνέπεια να εμφανίζονται διαρκώς σοβαρά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι για 3η συνεχή χρονιά εκατοντάδες παιδιά θα πάνε σε νηπιαγωγεία σε προκάτ, που υποτίθεται ότι ήταν “προσωρινή λύση” πριν 3 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το δίκτυο των παιδικών σταθμών της πόλης συρρικνώνεται -και μειώθηκε και φέτος σε σχέση με πέρσι- ενώ για περίπου 500 βρέφη δεν βρέθηκε θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας.

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρά τα βαρύγδουπα λόγια και την παραπλανητική εικόνα, είναι και μια ομολογία του πόσο χαμηλά έχει τα ζητήματα των σχολικών κτηρίων, η διοίκηση του δήμου: Φτάνει εύκολα κανείς σε αυτό το συμπέρασμα, με την παραδοχή ότι σε 4 χρόνια θητείας, έκαναν παρεμβάσεις μόνο στο 1/3 των σχολικών συγκροτημάτων, συνεπώς, στα 2/3 των νηπιαγωγείων-δημοτικών-γυμνασίων-λυκείων, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Και ότι η πολιτική επιλογή που έχουν κάνει, να δίνουν όλα τα έργα σε εργολάβους, οδήγησε στην τραγική εξέλιξη να έχουμε στην Αθήνα τα μοναδικά σχολεία που δεν άνοιξαν στις 11 Σεπτέμβρη στην Ελλάδα -πλην της περιφέρειας Θεσσαλίας- το 2ο Δημοτικό και τα 8ο & 76ο νηπιαγωγεία, που μετά την πτώση τσιμέντου και μαρμάρων από τη μετόπη του κτηρίου, τη Δευτέρα το σχολείο ήταν ακόμα “γιαπί” γιατί “δεν πρόλαβαν” να ολοκληρώσουν την αποκατάστασή του.

Η δημοτική αρχή διαφημίζει ότι “έχουν πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ώστε οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να επιστρέψουν σε ασφαλείς, καθαρούς και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους”. Αλλά το καλοκαίρι, που υποτίθεται θα λύνονταν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, ο απολογισμός όλων των παρεμβάσεων των εργολάβων που έχει αναθέσει ο δήμος τη συντήρηση και τις επισκευές ήταν κυρίως ορισμένα βαψίματα και ελάχιστα μπαλώματα… Έτσι, φτάσαμε να ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, με σοβαρά προβλήματα σε σχολικά κτήρια σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Και επειδή και η κοροϊδία έχει τα όριά της, αναφέρουμε ορισμένα, αλλά ενδεικτικά, σοβαρά προβλήματα, από όλες τις δημοτικές κοινότητες που δεν αντιμετώπισαν, που καθιστούν τη λειτουργία των σχολείων προβληματική και την ασφάλεια των παιδιών, σε κάποιες περιπτώσεις, αμφίβολη, απαιτώντας να λυθούν άμεσα από τη δημοτική αρχή:

– Στην 1η ΔΚ, το 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών και το 82ο συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο πλημμύρισαν ξανά την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί δεν έγιναν παρεμβάσεις.

– Στην 2η ΔΚ, στο 3ο Δημοτικό στην οδό Εμπεδοκλέους, δεν πραγματοποιήθηκε η στεγάνωση σε σημείο που μπάζει νερό. Στο 94ο δημοτικό, δεν αντικαταστάθηκαν τα παλιά και σάπια κάγκελα.

– Στην 3η ΔΚ, στο 76ο δημοτικό δεν έγιναν παρεμβάσεις για να μην πλημμυρίσει ξανά η είσοδος του σχολείου. Στο 73ο δημοτικό δεν φτιάχτηκαν οι υδρορροές της ταράτσας και θα ξαναπλημμυρίσουν τα σκαλιά και οι τουαλέτες.

– Στην 4η ΔΚ, στο 11ο και 63ο δημοτικό παραμένει ο κίνδυνος πτώσης επιχρισμάτων από τοίχους και μετόπες. Τα 39ο – 125ο νηπιαγωγεία τα έχει κρίνει ακατάλληλα κτήρια ο ίδιος ο δήμος, αλλά τα παιδιά παραμένουν άλλη μια χρονιά εκεί. Δεν έγινε καμία παρέμβαση και θα ξαναπλημμυρίσουν οι είσοδοι και οι δρόμοι πρόσβασης για τα 66ο γυμνάσιο, 3ο και 9ο ΕΠΑΛ, μουσικό γυμνάσιο Αθήνας.

– Στην 5η ΔΚ, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, δεν προχώρησαν στο σύνολό τους οι καταγεγραμμένες αναγκαίες εργασίες που αφορούν: μονώσεις ταρατσών, επισκευές αρμών συστολής-διαστολής, επισκευές στα επιχρίσματα, επισκευές στους κοινόχρηστους χώρους που έχουν πάρα πολλές φθορές και επικίνδυνα σημεία, αποκατάσταση φωτισμού, ενώ σε κάθε βροχή, οι διάδρομοι πλημμυρίζουν και παραμένουν τα νερά αρκετές ώρες μετά εκεί. Για το 101ο δημοτικό, δεν έγινε τίποτα από όσα προέβλεπε η έκθεση μηχανικού του Δήμου στην αυτοψία που έκανε, δηλαδή, άμεση αντικατάσταση των μαρμάρων που έχουν αποκολληθεί καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης τους, στεγανοποίηση της ταράτσας, καθαίρεση του επιχρίσματος των υποστυλωμάτων και επισκευή τους. Ενώ, το 139ο δημοτικό, στεγάζεται για ακόμη μια χρονιά σε ενοικιαζόμενο κτίριο με προβλήματα υγρασίας και με προαύλιο τον ακάλυπτο χώρο των όμορων πολυκατοικιών.

– Στην 6η ΔΚ, στο 39ο γυμνάσιο-λύκειο και η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τάξεις που δεν χρησιμοποιούνται γιατί είναι πάνω από το πρανές που είναι χτισμένο το σχολείο, το οποίο έχει υποχωρήσει και φαίνονται τα θεμέλια.

– Στην 7η ΔΚ, στο 18ο δημοτικό δεν έγινε καμία παρέμβαση για να μην πλημμυρίζει το προαύλιο σε κάθε βροχή ούτε για τους σοβάδες που έχουν σκάσει σε αίθουσες και στο εξωτερικό του παλιού κτηρίου. Δεν αντικαταστάθηκαν επικίνδυνα κιγκλιδώματα στο 102ο δημοτικό. Δεν έγιναν απαραίτητες παρεμβάσεις στο 24ο γυμνάσιο-λύκειο ούτε για τα δάπεδα ούτε για σοβάδες που πέφτουν.

Η παραπάνω λίστα με προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν είναι απλά ενδεικτική. Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων με ζητήματα που έχουμε αναδείξει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η απαράδεκτη κατάσταση που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών, λόγω της μη ολοκλήρωσης των επισκευών στο κτίριο που είναι να στεγαστεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια, με συνέπεια, τα παιδιά του σχολείου να μοιράζονται φέτος σε 3 διαφορετικά σχολικά κτήρια. Πρέπει να προστεθεί ότι δεκάδες αίθουσες δημοτικών σχολείων σε όλη την Αθήνα, δανείζονται για να στεγάσουν τμήματα νηπιαγωγείων. Ενώ, χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης, με 5 από αυτούς να μην ήταν έτοιμοι να ανοίξουν την 1η Σεπτέμβρη (λόγω επισκευών).

Η εικόνα αυτή των σχολικών υποδομών της Αθήνας, επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση Μπακογιάννη, πιστή στην πολιτική που εξυπηρετεί με όλους τους τρόπους τα κέρδη των λίγων, των ξενοδόχων, των εταιρειών της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του real estate, των μεγαλοεργολάβων, αφήνει σε τρίτη και τέταρτη μοίρα τα σχολεία της πόλης, τις ανάγκες των πολλών.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να βάλουμε άλλες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, που θα έχουν ως αφετηρία τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών, των λαϊκών οικογενειών που κατοικούν στην πόλη και των παιδιών τους. Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή σύμμαχο του λαού και όχι εχθρό του, και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μια πολύ ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη.

Με ένα συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων, διεκδικήσεων, παρεμβάσεων που ακουμπάει στην πραγματικότητα και τους αγώνες των Ενώσεων και των Συλλόγων Γονέων, των εκπαιδευτικών και βάζει σε προτεραιότητα ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη: Για ανέγερση νέων σχολείων, για να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές-ανακαινίσεις στο γερασμένο κτιριακό δυναμικό της πόλης, για να προχωρήσει με επείγοντα τρόπο ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων.


Σχολιάστε εδώ