Κράτος με ποινικό μητρώο η Τουρκία

Κράτος με ποινικό μητρώο η Τουρκία


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Στη Γερμανία, με τους ανεξάρτητους και αυστηρούς θεσμούς, η ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος έδειξε ξεκάθαρα την κατασκοπευτική δράση που έχουν αναπτύξει στη Γερμανία οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, παρακολουθώντας οργανώσεις και αντιφρονούντες τούρκους πολίτες που ζουν στη χώρα.

Η πανίσχυρη υπηρεσία διαπίστωσε πως η Τουρκία είναι ο μοναδικός νατοϊκός σύμμαχος της Γερμανίας που κάνει επιχειρήσεις κατασκοπείας στη γερμανική επικράτεια, ενέργειες που θεωρείται ότι απειλούν τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά εγείρουν και ανησυχίες για το κατά πόσο κινδυνεύουν η εθνική ασφάλεια και οι διμερείς σχέσεις.

Στην ίδια έκθεση, εκτός από την Τουρκία, κατασκοπευτικές ενέργειες εντός Γερμανίας καταλογίζονται στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν.

Οι συγγραφείς της έκθεσης παρατηρούν επίσης μια «αξιοσημείωτη αύξηση της στοχοποίησης επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που διαμένουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την αστυνομία, τον στρατό και τη χωροφυλακή».

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι το κίνημα του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αφού πολλά από τα μέλη του έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία.

Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχει ζητήσει και λάβει άσυλο στη Γερμανία. Ακόμη ένας πονοκέφαλος για τους Γερμανούς είναι η παρουσία και η δράση των ακροδεξιών «Γκρίζων Λύκων» στη χώρα. Αποδεδειγμένα διατηρούν στενούς δεσμούς με το τουρκικό κράτος και την MIT.

Οι ρατσιστικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας αυτής, καθώς και η εμπλοκή της σε πράξεις οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια της Γερμανίας.

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι προβληματισμοί για την καθεστωτική Τουρκία. Έως πότε η Δύση θα συνεχίσει να δίνει συγχωροχάρτι στις παραβατικές –κακουργηματικού τύπου– ενέργειες της Τουρκίας; Όταν ακόμα και η Γερμανία, με τους τεράστιους οικονομικούς δεσμούς που έχει με το καθεστώς Ερντογάν, αναφέρεται σε τέτοιες πρακτικές, σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και ίσως να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ