Θ. Ψαλτοπούλου στο “Π”: Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη μείωση της θνησιμότητας δεν αφορούν μόνο τους μεσογειακούς πληθυσμούς

Θ. Ψαλτοπούλου στο “Π”: Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη μείωση της θνησιμότητας δεν αφορούν μόνο τους μεσογειακούς πληθυσμούς


Της
ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ
Παθολόγου, Καθηγήτριας Επιδημιολογίας
και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ


Στο έγκριτο περιοδικό «Mayo Clinic Proceedings» δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια μελέτη για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής (16/8/2023). Ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη που έχει η μεσογειακή διατροφή για την ανθρώπινη υγεία, ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τη διατροφή σε πληθυσμούς εκτός των χωρών της Μεσογείου, που προσπαθούν να ακολουθήσουν κάποιο πρότυπο μεσογειακής διατροφής.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο τη μεσογειακή διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει συνήθειες που προωθούν την επαρκή ανάπαυση, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση.

Τα άτομα που ακολουθούν έναν μεσογειακό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως ο περιορισμός των πρόσθετων αλάτων και σακχάρων, καθώς και συνήθειες που προάγουν την επαρκή ανάπαυση, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από διάφορα αίτια, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής το La Universidad Autοnoma στη Μαδρίτη (Ισπανία) και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T. H. Chan (ΗΠΑ).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες 110.799 ατόμων, που έλαβαν μέρος από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, χρησιμοποιώντας τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), ο οποίος προέρχεται από ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής, καθώς και αξιολογήσεις διατροφής. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 40 και 75 ετών, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με τις τρεις κατηγορίες που μετρά αυτός ο δείκτης:

– Κατανάλωση μεσογειακής τροφής (πρόσληψη τροφών που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως).
– Μεσογειακές διατροφικές συνήθειες (συμμόρφωση με συνήθειες και πρακτικές γύρω από τα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αλατιού και της κατανάλωσης υγιεινών ποτών).
– Σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικές συνήθειες (συμμόρφωση με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων του τακτικού ύπνου τις μεσημβρινές ώρες, της άσκησης και του χρόνου με φίλους).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα της μελέτης εννέα χρόνια για να εξετάσουν τα αποτελέσματα υγείας των συμμετεχόντων. Μεταξύ του πληθυσμού της μελέτης, 4.247 πέθαναν από όλες τις αιτίες, 2.401 από καρκίνο και 731 από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες του MEDLIFE, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της τήρησης του μεσογειακού τρόπου ζωής και του κινδύνου θανάτου. Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή βρέθηκαν να έχουν τουλάχιστον 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE.

Επιπρόσθετα, έχει γενικά βρεθεί ότι τα άτομα που τηρούσαν τον μεσογειακό τρόπο ζωής, καθώς και την ξεκούραση, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτές οι μελέτες είναι σημαντικές για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων διεθνώς. Υπογραμμίζουν ότι είναι δυνατό οι μη μεσογειακοί πληθυσμοί να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας και τοπικά διαθέσιμα προϊόντα και με την προσήλωση στον συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής και στα δικά τους πολιτισμικά πλαίσια να επιτύχουν βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσής τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ