Λ. Στολτίδης στο “Π”: Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να βγουν ενεργητικά στο προσκήνιο

Λ. Στολτίδης στο “Π”: Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να βγουν ενεργητικά στο προσκήνιο

Του
ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΟΛΤΙΔΗ
Βουλευτή του ΚΚΕ, Μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ


Η πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες με την εγκληματική και επιλεκτική ανικανότητα κράτους και κυβέρνησης να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές και τις λαϊκές περιουσίες, πότε από τις πυρκαγιές και πότε από τις πλημμύρες, ομολογεί πως το δίλημμα που ορθώνεται πάνω από κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας είναι ένα: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ικανότατη στην προώθηση της αντεργατικής επίθεσης, καθώς μέσα στο κατακαλόκαιρο προετοίμασε, έδωσε σε διαβούλευση και ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-«έκτρωμα» του υπουργείου Εργασίας.

Σχεδόν 140 χρόνια μετά τους αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων για το 8ωρο, το νομοσχέδιο –ενσωματώνοντας στο ελληνικό δίκαιο οδηγία της ΕΕ– προβλέπει την ολοκληρωτική κατάργησή του, όπως και της πενθήμερης εργασίας, εισάγει την απόλυτη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου και ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση και την απεργία, με την απειλή εξοντωτικών προστίμων και φυλάκισης για όποιον σηκώσει κεφάλι και αγωνιστεί απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα.

Το νομοσχέδιο έρχεται να «λύσει» ό,τι δεν κατάφερε το προηγούμενο «έκτρωμα» Χατζηδάκη, το οποίο συνάντησε μεγάλα εμπόδια από τους εργατικούς αγώνες, τόσο στην προσπάθεια εφαρμογής της απλήρωτης υπερωρίας όσο και στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, με τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» ο εργοδότης δεν θα είναι κυρίαρχος απλώς στο ωράριο εργασίας (8ωρο – 9ωρο – 10ωρο) του εργαζομένου αλλά σε ολόκληρο το 24ωρό του. Ο ελεύθερος χρόνος του εργαζομένου γίνεται ελεύθερος χρόνος του εργοδότη για να τον καλέσει όποτε τον συμφέρει για δουλειά και έτσι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να οργανώσει τη ζωή του σε κανένα επίπεδο.

Η 13ωρη δουλειά σε δύο ή περισσότερους εργοδότες πλασάρεται ξεδιάντροπα ως «δικαίωμα» του εργαζομένου και ως ρύθμιση σε κάτι που, έτσι κι αλλιώς, ισχύει. Γελοιοποιούνται στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν καταστάσεις που αντιστοιχούν σε άλλες, περασμένες εποχές. Πραγματικό δικαίωμα του εργαζομένου σήμερα, που η παραγωγικότητα της εργασίας και η πρόοδος της επιστήμης έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο, είναι να εργάζεται 7 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με σύγχρονα δικαιώματα και με μισθούς που θα του επιτρέπουν να καλύπτει τις ανάγκες του, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται «λάστιχο» αναζητώντας δεύτερη και τρίτη δουλειά.

Το μόνο που μπαίνει εμπόδιο και δεν συμβαίνει αυτό είναι ένα σύστημα που έχει για «θεό» του το καπιταλιστικό κέρδος, στον βωμό του οποίου θυσιάζονται από εργασιακά δικαιώματα μέχρι ανθρώπινες ζωές.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να βγουν ενεργητικά στο προσκήνιο, να στείλουν στα σκουπίδια τους νόμους τους, την εργοδοτική τρομοκρατία, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, την κρατική καταστολή και την όποια ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, όπως έκαναν πολλές φορές έως τώρα, για παράδειγμα στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην e-food κ.λπ. Να αφήσουν στα «αζήτητα» τους ξεπεσμένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που για μία ακόμη φορά καλλιεργούν τον εφησυχασμό και τον συμβιβασμό, αλλά και όλους όσοι «λιβανίζουν» την ΕΕ και ωραιοποιούν τις οδηγίες της, όπως κάνει η βολική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η μεγάλη επιτυχία της σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δεκάδων νέων συνδικάτων στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, και η αντίστοιχη που διοργανώνεται στις 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα από εκατοντάδες σωματεία δείχνουν ότι η εργατική τάξη της χώρας μας θα απαντήσει όπως πρέπει, πανελλαδικά, με απεργιακό ξεσηκωμό απέναντι και στο νέο τερατούργημα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ