Γ. Ιωακειμίδης στο “Π”: Το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους

Γ. Ιωακειμίδης στο “Π”: Το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Δημάρχου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη,
Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής


Στις κρίσιμες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου για την Περιφέρεια Αττικής καλούμαστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα: Να εκλέξουμε τον περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική. Αυτόν που θα κάνει την Αττική σπίτι μας. Αυτόν που θα μετατρέψει την περιφέρεια σε συνέταιρο των δήμων και της κυβέρνησης, και όχι σε εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης, όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η απερχόμενη διοίκηση Πατούλη είχε την ευκαιρία να δώσει δείγματα γραφής, καθώς ήταν ο πρώτος μη μνημονιακός περιφερειάρχης και είχε στη φαρέτρα του έναν θηριώδη προϋπολογισμό, της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ. Είναι πραγματικά κρίμα που αυτό που κληροδότησε είναι βαλτωμένα αντιπλημμυρικά, την κοίτη του Κηφισού φραγμένη και ανύπαρκτο περιφερειακό συντονισμό στην πρόληψη δασοπροστασίας και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και τα παραπάνω δεν αποτελούν κριτική του συνδυασμού μας «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης». Είναι αναφορές του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Χαρδαλιά ως «προτάσεις βελτίωσης»!

Ο θεσμός μέχρι σήμερα δεν έχει δουλέψει καλά, κυρίως στην Αττική. Κι αν για τα χρόνια μέχρι το 2009 υπήρχε η δικαιολογία της κρίσης, από τότε μέχρι σήμερα δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η Αττική αλλάζει, η εποχή τρέχει, η αλληλεξάρτηση του ενός από τον άλλο στην ψηφιακή εποχή εκτινάσσεται, και εμείς, η περιφέρεια, δεν γινόμαστε «μητροπολιτικοί», δεν κάνουμε την Αττική σπίτι μας.

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του συνδυασμού μας είναι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους. Με δεδομένο τον κορεσμό της Φυλής (σ.σ.: ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει χρόνο ζωής το πολύ δύο χρόνια ακόμα), αν οι πολίτες μάς εμπιστευτούν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ.

Θα διεκδικήσω την αλλαγή στον Οργανισμό της περιφέρειας, που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες Δημόσιο, με αλλαγή στο περιεχόμενο των διευθύνσεων, ώστε να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, και με ταυτόχρονη ψηφιοποίηση κατά 100% των υπηρεσιών.

Θα δώσω μάχη για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκομαι 40 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχω κουραστεί να ακούω τις κυβερνήσεις να λένε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες φταίνε για την κάθε καταστροφή. Το εθνικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, ο «Καλλικράτης», γέννησε τις περιφέρειες το 2010, μεσούσης της μνημονιακής κρίσης. Τα υπουργεία κυριολεκτικά πέταξαν από πάνω τους αρμοδιότητες και υπηρεσίες προκειμένου να επιτύχουν τους μνημονιακούς τους στόχους. Η μετάβαση αυτή προς τις περιφέρειες, ωστόσο, δεν έγινε με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και τεχνογνωσίας.

Η μάχη που δίνουμε είναι αυτοδιοικητική. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι, και δεν θα έπρεπε να είναι, «μαγαζί» κανενός. Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι είναι στρατιώτης του κ. Μητσοτάκη, ούτε καν της παράταξής του. Εγώ είμαι στρατιώτης των πολιτών. Αυτό ήμουν και αυτό θέλω να είμαι. Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι «υφυπουργείο Αττικής». Έχει να διαχειριστεί πόρους 1,6 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους προς τις περιφέρειες, ακριβώς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει στην αυτονομία των περιφερειών.

Ο «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» είναι ο μόνος πραγματικά ανεξάρτητος και υπερκομματικός συνδυασμός. Και αυτό αποδεικνύεται από την πολυμορφία του ψηφοδελτίου μας. Οι 214 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, από διαφορετικά επαγγέλματα και με διαφορετικές ιδιότητες, κομματικές προελεύσεις, ηλικίες, αποτελούν έναν πολυσυλλεκτικό οργανισμό ενεργών πολιτών, με δυναμική παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, στις επιστήμες, στην οικολογία, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αγορά. Και όλοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο με διάθεση προσφοράς, χωρίς κρυφά «πάρε – δώσε» και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Τους διαλέξαμε, δώσαμε τα χέρια για να κάνουμε καλύτερη την Αττική, το σπίτι μας.

Πρέπει να κάνουμε την περιφέρεια αυτόνομη για να δώσουμε αναπνοή και νέα αξία στα περιουσιακά της στοιχεία. Από τη γη μέχρι τον πολιτισμό, έχουμε πολλά να αξιοποιήσουμε, να εκμεταλλευτούμε, να απολαύσουμε.

Πάμε για να νικήσουμε. Για να κάνουμε την Αττική σπίτι μας!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ