«Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» – Να βγει στο προσκήνιο η «πίσω αυλή της πόλης» (Μέρος ΙΙ) – Του Ν. Στραβελάκη

«Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» – Να βγει στο προσκήνιο η «πίσω αυλή της πόλης» (Μέρος ΙΙ) – Του Ν. Στραβελάκη


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»


Την περασμένη εβδομάδα από τις φιλόξενες στήλες του «ΠΑΡΟΝ» προσπάθησα να σταθώ στα προβλήματα των πολιτών της Αθήνας. Κεντρικό επιχείρημά μου ήταν ότι η δημαρχία Μπακογιάννη δεν απευθύνεται στις ανάγκες των πολιτών αλλά κάποιων «επισκεπτών» της πόλης.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο μέρες και οι γειτονιές της Αθήνας πλημμύρισαν. Το εξοργιστικό είναι ότι ο κ. Μπακογιάννης λίγες ώρες νωρίτερα μας διαβεβαίωνε από τηλεοράσεως (από τον σταθμό Open) ότι έχει χαρτογραφήσει και έχει οχυρώσει τα «επικίνδυνα σημεία» και ως εκ τούτου «η πόλη είναι θωρακισμένη».

Θα βρούμε πλείστα περιστατικά όπου ο κ. Μπακογιάννης έχει αποδειχτεί τουρίστας στην πόλη στην οποία είναι, υποτίθεται, δήμαρχος. Οι αστοχίες του εκτείνονται από τον «Μεγάλο Περίπατο» μέχρι τις περίφημες δηλώσεις του στο «Φόρουμ των Δελφών» για τις ανασκαφές που θα αποκαλύψουν την «Πολιτεία του Πλάτωνα». Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, όμως, είναι ότι όλες αυτές οι κοτσάνες έρχονται να καλύψουν τις προτεραιότητες της δημαρχίας του, που δεν είναι άλλες από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων της πόλης, με σκοπό την «αξιοποίησή» τους από διάφορους επιχειρηματίες. Δηλαδή, το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


«Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» – Η αριστερή πρόταση για πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές (Μέρος Ι) – Του Ν. Στραβελάκη


Αυτή η γραμμή γίνεται προσπάθεια να περάσει ως το θέσφατο της «σύγχρονης» τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ουδετεροποίηση και την περιθωριοποίηση του κόσμου στις λαϊκές γειτονιές, που θα υπομένει χωρίς να μιλάει και ίσως και χωρίς να ψηφίζει. Είναι η ίδια γραμμή που επικράτησε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές με την προβολή της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, που έγινε στάχτη στις φωτιές και πνίγηκε στις πλημμύρες.

Είναι μια επικίνδυνη ατραπός γιατί συνεπικουρείται και από τις πολιτικές των υπόλοιπων υποψηφίων, του κ. Δούκα από το ΠΑΣΟΚ και του κ. Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι έχουν γυρίσει την πλάτη στον λαϊκό κόσμο της πόλης και, αντί να ασχολούνται με τα σχολεία, τα κέντρα υγείας και τους ελεύθερους χώρους, ψάχνουν για τις δικές τους προτάσεις «αξιοποίησης». Το δυστύχημα είναι ότι αυτές οι προτάσεις δεν διαφέρουν στη φιλοσοφία τους από τις προτάσεις Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο», τον Βοτανικό και την Ακαδημία Πλάτωνος.

Σε αυτό το περιβάλλον, το διακύβευμα είναι να βγει στο προσκήνιο η «πίσω αυλή της πόλης», ο κόσμος που υποφέρει πίσω από τη βιτρίνα του κ. Μπακογιάννη. Μια εκλογική επιτυχία της πραγματικής Αριστεράς και της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» θα δώσει φτερά στον κόσμο της εργασίας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Θα βάλει φραγμό στους φασίστες και στην πολιτική των πογκρόμ που απεργάζονται για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους άστεγους και τους φτωχούς.

Οι συλλογικότητες και οι αγωνιστές που συμμετέχουν στους συνδυασμούς της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» έχουν πετύχει νίκες σε αυτά τα μέτωπα. Έχουν στηρίξει την αλληλεγγύη, τα λαϊκά συσσίτια, τους χειροτέχνες και τους εργαζομένους στον δήμο. Αλλά έχουν καταγράψει και παρεμβάσεις που έχουν ταρακουνήσει το σύστημα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τον αγώνα για την ακύρωση των πλειστηριασμών και την καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Αυτή είναι και η ουσία της ψήφου στην «Ανατρεπτική Συμμαχία», να σκεφτόμαστε συνολικά αλλά και να δρούμε τοπικά, ώστε να αυξάνει η αυτοοργάνωση από τα κάτω και η αλληλεγγύη στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η διαφωνία μας με τον συνδυασμό του ΚΚΕ για τον δήμο. Η πολιτική των αυστηρά κομματικών συνδυασμών που προωθεί το ΚΚΕ δίνει το μήνυμα ότι η ενίσχυση του κόμματος είναι το μοναδικό διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε μια δεξαμενή ψήφου δυσαρέσκειας, που δεν μεταφράζεται σε συλλογική δράση.

Δικός μας σκοπός είναι η απελευθέρωση της δράσης με παρεμβάσεις μέσα αλλά και, κυρίως, έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Οι λαϊκές συνελεύσεις στα Σεπόλια, του Στρέφη και στα Εξάρχεια είναι ενδεικτικές της δράσης και της οργάνωσης από τα κάτω που φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε στις λαϊκές γειτονιές της πόλης. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε σε συστράτευση όλους τους αριστερούς και τους ριζοσπάστες της Αθήνας. Καλό μας αγώνα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ