Μ. Κρανίδης στο “Π”: Λύσεις για τη λειτουργία του Κτηματολογίου

–Αξιοποίηση των ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» από τους δήμους

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Υποψήφιου Δημάρχου Χαλανδρίου,
Επικεφαλής «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023»,
Δημοτικού Συμβούλου, Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO Krama Property,
Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων)


Το έργο του Κτηματολογίου, μια επένδυση πολλών χαμένων κονδυλίων, είναι δεδομένο ότι καθυστέρησε εξαιρετικά επί τρεις δεκαετίες. Σήμερα είμαστε ακόμη στη φάση της δήλωσης και της έναρξης νέων κτηματολογικών γραφείων εκατομμυρίων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για ακίνητα στο 90% της χώρας, κυρίως περιοχών της περιφέρειας. Ακόμη, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει πρέπει να σπεύσουν άμεσα για να προλάβουν τις τελευταίες προθεσμίες.

To Κτηματολόγιο είναι ένα κορυφαίο εργαλείο προστασίας, όχι υφαρπαγής, της ιδιοκτησίας και για τη βιώσιμη, σωστή ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε, τα τελευταία 4 έτη είναι εξαιρετικά θετική η ανάπτυξη πολλών και χρήσιμων ψηφιακών online εφαρμογών στο Κτηματολόγιο.

Το κράτος και η αρμόδια εταιρεία οφείλουν, όμως, να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης και την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Συνοπτικά, οι απαιτούμενες ενέργειες είναι οι ακόλουθες:

1. Nα ενισχυθεί σημαντικά το χρηματοδοτικό εύρος για την πλήρη, ολιστική ενημέρωση των ιδιοκτητών (social media, sms, εκδηλώσεις, έντυπη ενημέρωση κ.λπ.), να εντοπιστεί γιατί δεν γίνονται δηλώσεις και να ληφθούν απλές και έξυπνες πρωτοβουλίες. Η επιβολή προστίμου μη δήλωσης, που πήρε παράταση για όλο το 2023, είναι ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής και μη αποτελεσματικό.

2. Να ανανεωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η εσωτερική δομή και λειτουργία του, με διατήρηση του κατάλληλου, έμπειρου προσωπικού (υποθηκοφυλακείων, κτηματολογίων), επέκταση της λειτουργίας του και αξιοποίηση των επαγγελματιών του χώρου, όπως δικηγόρων, μηχανικών και συμβολαιογράφων, για την ψηφιακή ολοκλήρωση πράξεων και διαδικασιών – στην επιτυχημένη λογική τού e-adeies των ΥΠΕΚΑ – ΤΕΕ για τις πολεοδομικές πράξεις.

3. Να γίνει ένας πλήρως ψηφιακός οργανισμός, να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί το ψηφιακό σύστημα και η ιστοσελίδα του Κτηματολογίου να γίνει πιο φιλική, πιο απλή και λειτουργική για τον πολίτη και τον επαγγελματία. Τόσο στο θέμα των νέων δηλώσεων όσο και στο θέμα της έκδοσης πιστοποιητικών. Για παράδειγμα, μέχρι πρότινος βλέπαμε ουρές στην Αθήνα λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Επίσης, πρέπει να λυθεί το μεγάλο ζήτημα της καταχώρισης των συμβολαίων και των μεταγραφών τους, που σήμερα είναι χρονοβόρα και αποτελεί αγκάθι για την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς, αφού για να ολοκληρωθεί μια καταχώριση παίρνει μήνες!

Τέλος, ένα κρίσιμο, συναφές με το Κτηματολόγιο θέμα είναι το ότι για πολλές περιοχές έχει λήξει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη», που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο για οποιονδήποτε λόγο. Ο αριθμός τους είναι δεκάδες χιλιάδες. Η μεταβίβασή τους στο Ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΤΑΔ ελλοχεύει τον κίνδυνο της απαξίωσής τους, αφού έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές δομές για τη μαζική αξιοποίηση ακινήτων.

Υπάρχει, όμως, μια «προφανής λύση», στην οποία εστιάζει και η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ): Να παραχωρηθεί η κυριότητα των ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» απευθείας στους δήμους – ΟΤΑ για αξιοποίηση, ώστε να λυθούν χρόνια προβλήματα τοπικών αναγκών υποδομών, αναπτύσσοντας την κοινωνική κατοικία ή την επαγγελματική στέγη για συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης (χαμηλού εισοδήματος, φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ, νέους επιχειρηματίες κ.λπ.). Ένα πρόγραμμα με σωστές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα.

Εν κατακλείδι, το έργο του Κτηματολογίου, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει στην τελική του, κρίσιμη φάση με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ώστε να αποτελέσει, στην πλήρη μορφή του, ένα εργαλείο σωστής ανάπτυξης. Είναι σήμερα, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για άμεση και ορθή υλοποίησή του. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, η διαρκής ενημέρωση, η καταχώριση όλων των δικαιωμάτων και η διαδικασία παραχώρησης των «ορφανών» ακινήτων στους δήμους ως η «προφανής λύση» για την αξιοποίησή τους!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ