Εθνική τραγωδία – Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Εθνική τραγωδία – Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Πάνω από 2 δισ. το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών

–Πνίγηκε η μισή Ελλάδα – Νεκροί και εγκλωβισμένοι στις πλημμυρισμένες περιοχές
–Ανήμπορος ο κρατικός μηχανισμός

Αντιμέτωπη με μια ακόμη τραγωδία βρίσκεται η χώρα. Από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες. Και ποιος ξέρει ποια θα είναι η συνέχεια;

Οι καταστροφές από την τελευταία, χωρίς προηγούμενο, θεομηνία παραμένουν ανυπολόγιστες, καθώς μεγάλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θεσσαλία, παραμένουν πλημμυρισμένες. Παράλληλα, οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται με α­μείωτη ένταση.

Oλόκληρα χωριά, ιδίως στην Καρδίτσα, παραμένουν μέσα στα νερά και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι, κυρίως δε ηλικιωμένοι, που δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Τεράστιες εκτάσεις μεταβλήθηκαν σε λίμνες, ενώ τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν στο πέρασμά τους δρόμους, γέφυρες, σπίτια και υποδομές, όπου θα χρειαστούν έργα εβδομάδων ή και μηνών προκειμένου η ζωή να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Με εξαίρεση βέβαια τις περιοχές όπου τα νερά σκέπασαν ολόκληρα χωριά, τα οποία θα πρέπει να χτιστούν εξαρχής, καθώς οι καταστροφές που έχουν υποστεί είναι μη αναστρέψιμες.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το κόστος αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν θα υπερβεί τα 2 δισ. Αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι το ποσό αυτό θα ανέβει κι άλλο, καθώς συνολική εικόνα για τις καταστροφές δεν υπάρχει ακόμη.

Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε λίγος ή ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοιας έκτασης θεομηνία και ο ρόλος του περιορίστηκε στο έργο του απεγκλωβισμού και της διάσωσης των πολιτών που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Τεράστια είναι η ευθύνη και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν λειτούργησαν προληπτικά, π.χ., με τον καθαρισμό του αποχετευτικού δικτύου. Η οργή του κόσμου είναι εύλογη, όπως και η αγανάκτησή του.

Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική θεομηνία είναι σε κατάσταση απόγνωσης. Καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα και εγκαταστάσεις παρασύρθηκαν από τα νερά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, πράγμα κάθε άλλο παρά εύκολο.

Και αυτό διότι τα χρήματα που θα δοθούν από το κράτος, είτε με τη μορφή οικονομικής στήριξης είτε με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, δεν θα επαρκούν για αποκαταστήσουν τις ζημιές. Γνωρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες, και μόλις αποτραβηχτούν τα νερά, τους περιμένει ένας Γολγοθάς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ