Σ. Φάμελλος: Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην προετοιμασία της χώρας για τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες

Σ. Φάμελλος: Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην προετοιμασία της χώρας για τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε δηλώσεις του κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες περιοχές στη Θεσσαλία σηνείωσε πως: «H Θεσσαλία βιώνει μια πολύ μεγάλη βιβλική καταστροφή, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας. Το πρώτο μέλημα είναι η στήριξή μας στους ανθρώπους που είτε επιχειρούν είτε προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Στο Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλίας ενημερωθήκαμε από τους υπουργούς και τον περιφερειάρχη για τις προσπάθειες αποκατάστασης των υποδομών. Οι προτεραιότητες που θέσαμε, μετά φυσικά από τη διάσωση των πολιτών και την υποστήριξη όσων επιχειρούν, ήταν τα θέματα των συγκοινωνιακών συνδέσεων, πρώτα στις νομαρχιακές οδικές διασυνδέσεις, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των υγειονομικών υποδομών»

Και πρόσθεσε: “Πρωτεύει φυσικά η προστασία της ζωής. Ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο Παλαμά Καρδίτσας, κ. Σακελαρίου, για τις προσπάθειες που γίνονται για τον απεγκλωβισμό πολλών συμπολιτών μας και τα εκτεταμένα προβλήματα και τον αποκλεισμό σε πολλούς οικισμούς.

Αλλά και στον νομό Λάρισας υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις από τις φονικές πλημμύρες. Στο Δήμο Κιλελέρ, με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμή ο Δήμος, προκύπτει ότι  τουλάχιστον 150.000 στρέμματα έχουν πλημμυρήσει και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο Δήμος μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει 300 ανθρώπους που στεγάζει προσωρινά γιατί χρειάστηκε να εκκενωθούν οι κατοικίες τους.

Συνολικά χρειάζεται ένα άμεσο δίκτυο πολιτικής προστασίας και αλληλεγγύης για να μπορέσει να συντηρηθεί ο τόπος σήμερα. Και σε αυτό θα συνεισφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι οργανώσεις του. Προφανώς και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να υποστηριχτούν οι πολίτες για να μην υπάρχουν θύματα και κόστος ανθρώπινης ζωής.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αποδεικνύεται ότι είμαστε απροετοίμαστοι ως πολιτεία για τόσο σημαντικά και ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Για να είναι έτοιμη να στηρίξει και τους πολίτες και την οικονομία.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα που ζούμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τις είχαμε συζητήσει και ξέρουμε ότι θα είναι σφοδρές.

Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική. Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, η μεταφορά της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές με έμφαση στο σχεδιασμό και στην πρόληψη, για τη διαχείριση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, χωροταξικών θεμάτων και προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει ουσιαστικός και ιδίως να υλοποιείται.

Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε νέα σχέδια πολιτικής προστασίας, το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται και χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα τις μεγάλες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλω να πω ότι το 2016 εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα και να αναβαθμιστεί με τα νέα κλιματικά δεδομένα. Ήταν μία πρωτοβουλία που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτούνται όμως και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το σχετικό περιφερειακό σχέδιο παρότι, έχουν περάσει επτά χρόνια από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας όπως προτείνει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και ταυτόχρονα ένα σημαντικό εργαλείο που καθυστερεί είναι τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Τώρα καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητά τους. Οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αυτά τα έργα δεν υλοποιήθηκαν. Όμως τα Σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν αναθεωρηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31.12.2021, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε τη σχετική μέριμνα.

Άρα λοιπόν έχουμε ήδη θεσμικά εργαλεία που πρέπει να ενεργοποιηθούν, έχουμε όμως και νέες προτάσεις για τη αναβάθμιση της επάρκειας της πολιτείας.

Αυτά όλα θα τα καταθέσουμε και από αύριο. Σήμερα προέχει να υποστηρίξουμε τους πολίτες και τις περιοχές που πλήττονται.

Μετά την καταστροφή όμως απαιτείται να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της πολιτείας, γιατί σε αυτά τα δύσκολα φαινόμενα μόνο μια ισχυρή πολιτεία μπορεί να στηρίξει τους πολίτες”.

Σ. Φάμελλος: Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην προετοιμασία της χώρας για τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες

«Το πλήγμα στη Θεσσαλία είναι ιδιαίτερα μεγάλο, και οφείλουμε καταρχάς να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, και σε όλους όσοι επιχειρούν και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν και φυσικά στους εθελοντές. Ωστόσο οφείλουμε να επισημαίνουμε τα ελλείμματα πολιτικής. Λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις, ιδίως της τελευταίας τετραετίας, που όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, συνετέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή που ακόμη εξελίσσεται», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Κ. Ακριβοπούλου και Γ. Σμυρλάκη, μετά τη χθεσινή περιοδεία του ίδιου και του Χρήστου Γιαννούλη σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχικά μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, όπου έγινε ενημέρωσή τους για την τρέχουσα κατάσταση, και στη συνέχεια στον Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας και κατόπιν στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Λάρισας: «Τόσο στο Συντονιστικό Κέντρο, όσο και σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Κικίλια, θέσαμε ως προτεραιότητα το ζήτημα του άμεσου απεγκλωβισμού των κατοίκων, και της άμεσης αποκατάστασης βασικών λειτουργιών: οδικό δίκτυο, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ πρωτευουσών νομών, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αλλά και στη στήριξη υγειονομικών δομών, όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον Βόλο και όχι μόνο. “Μεταφέραμε επίσης τη βούλησή μας να στηρίξουμε την κοινωνία στις έκτακτες αυτές συνθήκες, με εθελοντές, υλικοτεχνικά και με είδη άμεσης ανάγκης όπως εμφιαλωμένα νερά, είδη διατροφής και είδη διαβίωσης/διανυκτέρευσης, μέσω της Αλληλεγγύης για Όλους και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην επικοινωνία του με τον Δήμαρχο Παλαμά, Γ. Σακελλαρίου, όσον αφορά στους απεγκλωβισμούς και την παροχή βοήθειας, στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ιτέα του Δήμου Παλαμά, αλλά και στη συνάντηση που είχε στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ, με τον Δήμαρχο, Θ. Νασιακόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Παραγωγών, αγρότες, και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε η εκτεταμένη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή, οι τεράστιες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και η προφανής και εύλογη αγωνία για την επόμενη μέρα.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα ζητήματα πολιτικής διαχείρισης: «Δεν υποτιμώ ούτε εγώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πρωτόγνωρη ένταση της κακοκαιρίας και την έκταση του προβλήματος. Όμως, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η κλιματική κρίση δεν είναι ούτε για επικοινωνιακή κατανάλωση, ούτε για άλλοθι. Απαιτεί σοβαρή δουλειά, αλλαγή στον σχεδιασμό, αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε, και μια ισχυρή Πολιτεία, όπως επιμένουμε τόσον καιρό», υπογράμμισε.

Τόνισε παράλληλα ότι σήμερα, και παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις, όπως ο Ιανός το 2020, οι πυρκαγιές του 2021, ιδίως σε Αττική και  Β.Εύβοια, η πυρκαγιά στη Δαδιά το 2022, η χώρα παραμένει στις ίδιες παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις, όπως αποδεικνύουν ξανά οι φετινές καταστροφές: «Δεν μπορεί να δίνονται οι μάχες με αδύναμη Πυροσβεστική, με αδύναμη Δασική Υπηρεσία, χωρίς ή με ελλιπή πρόληψη. Δεν έχουν επικαιροποιηθεί ακόμη ως όφειλαν έως το 2021 με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι χάρτες επικινδυνότητας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας, ούτε τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σχεδιασμού, το 2018, μετά από πολυετή καθυστέρηση, αλλά αυτός όφειλε να είχε αναθεωρηθεί. Ομοίως, πρέπει να αναθεωρηθεί η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση του 2016, αλλά ακόμη και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής, που ήταν υποχρέωση των Περιφερειών από το 2016 δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη στο σύνολό τους. Ούτε αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ολοκληρωθεί, οπότε μας λείπει η βάση του σχεδιασμού», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ερώτημα για την επένδυση που έγινε σε τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και έργα, όπου ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και τέσσερα χρόνια επισημαίνει τις καθυστερήσεις: «Χωρίς να υποτιμώ το πρωτόγνωρο φαινόμενο, δεν γίνεται κάθε φορά η κυβέρνηση να περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Δεν μπορούμε πάντα να ισχυριζόμαστε ότι υπήρχε ένα φαινόμενο μεγαλύτερο από εμάς, και ο ΣΥΡΙΖΑ το επισημαίνει με συνέπεια εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως επίσης επισημαίνει και τα ελλείμματα, τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις και την υπαναχώρηση της πολιτείας. Για μια ακόμη φορά το πάθημα των προηγούμενων καταστροφών δεν έγινε μάθημα. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα, όπως θα είμαστε και για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας», υπογράμμισε. 


Σχολιάστε εδώ