«Αποκάλυψη»… «Daniel»: 15 οι νεκρόι από τις πλημμύρες – Στη Θεσσαλία το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης

«Αποκάλυψη»… «Daniel»: 15 οι νεκρόι από τις πλημμύρες – Στη Θεσσαλία το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης

 

♦Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες που «έπνιξαν» ολόκληρα χωριά και συνοικίες. Η 15η σορός εντοπίστηκε από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο και ανήκει σε έναν 42χρονο που αγνοούνταν από τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.
♦ Πληροφορίες για 12ο νεκρό και τεράστιες καταστροφές

♦ Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί εντός της μέρας στις πληγείσες περιοχές.

♦ Τους 11 έφθασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα στη θαλάσσια περιοχή των Ελληνικών Εύβοιας, στη θέση Τουρκονέρι Τηγάνι. Η σορός αναγνωρίστηκε ως του 77χρονου αγνοούμενου από την παραλία Πάλτση Πηλίου.

♦ Δωρεάν διέλευση στα διόδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και στη διασταύρωση της Εγνατίας με την Ιονία Οδό έως τη Δευτέρα 6 π.μ.

Απάντηση σε Δημοσιεύματα Ηλεκτρονικού Τύπου για το ΕΕ/Π AH-64A Apache

♦ Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/07:00 έως σήμερα Σάββατο, 09-09-2023 και Ω/07:00 έχει λάβει 7.687 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
  • στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
  • στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
  • στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
  • Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
  • Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
  • Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Από την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι εχθές Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. αλλά και τα επίγεια μέσα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής,  σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού ποταμού τη νύχτα ανέβηκε και δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις δυνάμεις της φύσης, προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη της Λάρισας

♦ Βιβλική καταστροφή, απελπισία μέσα σε τόνους λάσπης, 10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι σε Πήλιο και Βόλο

“Συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωή τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά” ανέφερε ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας

♦ Στην Καρδίτσα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο γήπεδο και συνομίλησε με πλημμυροπαθείς, μέλη των δυνάμεων που δίνουν τη μάχη απέναντι στην πλημμύρα και εθελοντές.

Με το ελικόπτερο ο κ. Μητσοτάκης πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα.

Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί – Θα δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι για αποζημιώσεις και έργα

♦  Νεκρός εντοπίστηκε 69χρονος στην περιοχή του Αναύρου στο Βόλο

♦ Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία: 406 πολίτες διασώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη για τις ζωές που χάθηκαν κατά την πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους οικείους τους, όπως και τη συμπαράσταση της Ηγεσίας και του συνόλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους των περιοχών οι οποίες επλήγησαν. Για τις καταστροφές στις περιουσίες τους και στις υποδομές στους τόπους κατοικίας τους

Υποχρεούμαι όμως να εκφράσω και τις ευχαριστίες μου στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εκτέλεσαν με επαγγελματισμό και αφοσίωση στο καθήκον τις εντολές που τους δόθηκαν για βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, αποτελώντας τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και σκέπη της.

Σας ευχαριστώ».


♦ Απελπιστική η κατάσταση στο Πήλιο – Μεγάλος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο Ανατολικό Πήλιο ίσως και 1000 άνθρωποι περιμένουν βοήθεια για απεγκλωβισμό στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, που η θεομηνία τους βρήκε σε κωμοπόλεις, χωριά και τουριστικά θέρετρα και δεν μπορούν να φύγουν, αφού δεν υπάρχουν πλέον δρόμοι διαφυγής.

Η Ζαγορά με τους 2500 κατοίκους είναι αποκλεισμένη για τέταρτη ημέρα αφού έχει διαλυθεί σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο και δεν υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί.

Το Χορευτό, επίνειο της Ζαγοράς και τουριστικό θέρετρο του Πηλίου, είναι αποκομμένο οδικά και στην περιοχή παραμένουν αποκλεισμένοι 250 κάτοικοι και τουρίστες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον Αγιο Ιωάννη, όπου έχουν εγκλωβισθεί περίπου 500 κάτοικοι και παραθεριστές.

Αποκλεισμένο είναι και το Πουρί, που ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας με την Ζαγορά έχει καταστραφεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μούρεσι, που είναι απροσπέλαστο λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας στη περιοχή Μαυρούτσα.

Το Πουρί είναι επίσης αποκλεισμένο από τη Ζαγορά και το χωριό παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και δεν υπάρχουν τρόφιμα πλέον για τους 400 κατοίκους του.

♦ Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειόμε αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 και αδιάκοπες επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών. 

♦  Aπεγκλωβισμός 24 ατόμων από τη Μηλίνα Μαγνησίας

βιντεο απο τον μαζικό απεγκλωβισμό από το χωριό Βλοχός Καρδίτσας με CHINOOK που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στρατός Ξηράς

♦ Βιβλική καταστροφή σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία και Λάρισα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Έξι νεκροί, αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι σε ταράτσες και σκεπές σπιτιών.

♦ Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν ένοπλες δυνάμεις με λέμβους  προκειμένου να απομακρύνουν  εγκλωβισμένους κατοίκους, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

♦ Σύμφωνα με το δήμαρχο Λάρισας το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα – Εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι – Σπάνε ανάχωμα στο Δασοχώρι – Ολονύχτιες οι προσπάθειες στρατού και εθελοντών για τον εντοπισμό αγνοουμένων και τον απεγκλωβισμό κατοίκων στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

♦ Λάρισα: Επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη του Πηνειού

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το τμήμα που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

♦ Μεταφορά φαρμάκων σε εγκλωβισμένους κατοίκους με drones

♦ «Σβήστηκε» από τον χάρτη η Μεταμόρφωση Καρδίτσας – Σοκαριστικό βίντεο

♦ Aχιλλέας Μπέος: Θα υπάρξει υδροδότηση στο Βόλο για τρεις με τέσσερις ώρες – «Για να μαζέψει ο κόσμος νερό»

♦ Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί θα πάει στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα και από εκεί στη συνέχεια, θα κινηθεί αναλόγως στις πληγείσες περιοχές

♦ Hellenic Train:  Aκυρώνονται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη IC-54/55 και IC-56/57 λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λειανοκλαδίου – Λάρισας, και των περιορισμών στις μετακινήσεις στην Εθνική Οδό.

♦ Κλιμάκια από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών και την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Πειραιά του Λιμενικού Σώματος αναχωρούν με φουσκωτά σκάφη και εξοπλισμό για τη Θεσσαλία

♦ Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος κτηνοτρόφος στο Δομοκό – Στους τέσσερις οι νεκροί της θεομηνίας

♦ Ακυρώνονται τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Πολιτισμού στην 87η ΔΕΘ, που είχαν προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟ, τα εγκαίνια ακυρώνονται λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel και σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες.

♦ Ενεργοποιήθηκε ο Κοπέρνικος για την Θεσσαλία – Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια αν χρειαστεί

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)

3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)

Έκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πραγματοποίησε σήμερα, 07 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:25, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

« Καλημέρα σας

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη στις 07:00 το πρωί έως τώρα, έχει λάβει 4870 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι Πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης Ε.Μ.Α.Κ. αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας και ο Στρατός, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Μέχρι στιγμής, σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής, ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1600 περιπτώσεις.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβέστες, Στρατός, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, επιχειρούν με αυταπάρνηση εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δάρδανος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης” για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα Ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Κλιμάκια με ερπυσρτιοφόρα, βάρκες, Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού με πεζοπόρα τμήματα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα δύο μέτρα.

Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή, γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση.

Η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στη Ανατολική Θεσσαλία τα φαινόμενα θα επιμένουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. »

 


Σχολιάστε εδώ