Χρ. Αηδόνης στο “Π”: Δυνατά και ενωτικά, πάμε την Παλλήνη μπροστά
Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΗΔΟΝΗ
Υποψήφιου Δημάρχου Παλλήνης,
Επικεφαλής του Συνδυασμού «Έξυπνη και Ανθρώπινη Πόλη»
Όταν στα τέλη της περασμένης χιλιετίας η πυξίδα της ανάπτυξης στην Αττική έστρεψε ανατολικά, η Παλλήνη δέχτηκε μια τεράστια ροή νέων κατοίκων χωρίς να διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές. Κι αν την εποχή εκείνη υπήρξε οικιστικός «αιφνιδιασμός», σήμερα, είκοσι και πλέον χρόνια μετά, ποια είναι η εικόνα του τόπου όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε ή επιλέξαμε να ζούμε;
Δυστυχώς, κυριαρχεί η εγκατάλειψη, η υποβάθμιση, η παρακμή. Χωρίς όραμα και συνεκτικό σχέδιο, η Παλλήνη είναι καθηλωμένη στο παρελθόν. Ακολουθεί το ίδιο σκοτεινό μονοπάτι της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία επί τρεις θητείες στο τιμόνι κουράστηκε να πράττει ακόμη και τα αυτονόητα. Οι ευκαιρίες χάνονται, οι προκλήσεις του μέλλοντος αγνοούνται και τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν αξιοποιούνται.
Το αναπτυξιακό όχημα της πόλης κινείται σταθερά με την όπισθεν. Βρισκόμαστε ήδη στον πάτο του βαρελιού. Ακόμα και από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ύψους 3.295.000 ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόνο 1.445.700 ευρώ (44%). Επιπλέον, σχεδόν δύο στις τρεις συμβάσεις αφορούν υπηρεσίες, μελέτες και προμήθειες, είτε με απευθείας αναθέσεις και διαπραγματεύσεις είτε με κλειστούς διαγωνισμούς.
Αδιάψευστο στοιχείο της στασιμότητας αποτελεί το ότι η –αποτυπωμένη στους ισολογισμούς του δήμου– αξία των υποδομών και των έργων μέσα σε μία δεκαετία (2011 – 2021) αυξήθηκε μόλις 992.000 ευρώ! Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός από τον «πακτωλό» των χρηματοδοτήσεων που επαίρονται ότι έφεραν στην πόλη. Οι υπόλοιποι αναπτυξιακοί πόροι πού πήγαν, άραγε;
Δώδεκα χρόνια μετά την ενοποίηση της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης εξακολουθούμε να συζητάμε για την αποχέτευση, τα ανύπαρκτα και λειψά πεζοδρόμια, τα μπαζωμένα ρέματα, τις πολεοδομικές εντάξεις, τις αστικές αναπλάσεις, τις ρημαγμένες πλατείες, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τη συγκοινωνιακή σύνδεση της πόλης.
Ακόμη και σήμερα συζητάμε για την ανυπαρξία έργων ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, την προστασία του περιαστικού πρασίνου, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, την «κρυμμένη» πολιτιστική κληρονομιά της Παλλήνης και την εγκατάλειψη των αρχαιολογικών της μνημείων.
Δώδεκα χρόνια μετά, και ακόμα όλα παραμένουν σχεδόν ίδια. Οι ίδιες ακριβοπληρωμένες μελέτες και μακέτες πηγαινοέρχονται κάθε τετραετία. Εμφανίζονται προεκλογικά, αλλά μετεκλογικά αραχνιάζουν στα αζήτητα και λιμνάζουν στο τέλμα της αδιαφορίας. Περισσεύουν μόνο οι κάλπικες υποσχέσεις.
Για το αποχετευτικό δίκτυο διατυμπάνιζαν ότι έως τα τέλη του 2023 θα είναι συνδεδεμένο με τις κατοικίες μας, αλλά και αυτό το έργο πήρε φύλλο πορείας απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας. Θριαμβολογούσαν ότι οι πόλεις μας αποκτούν νέα σιδηροδρομική γραμμή, με πρόσθετες στάσεις του Μετρό και του Προαστιακού, αλλά τα τρένα συνεχίζουν να περνούν χωρίς να δένουν χειρόφρενο.
Δυστυχώς, αυτή είναι η σημερινή εικόνα της Παλλήνης. Μας πληγώνει, αλλά ταυτόχρονα μας πεισμώνει να την ονειρευτούμε ξανά όπως αξίζει να είναι: σύγχρονη, λειτουργική, ανθεκτική, ελκυστική, βιώσιμη. Μια έξυπνη και ανθρώπινη πόλη, με τις ζωές μας σε πρώτο πλάνο.
Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα, η δική μας επιδίωξη. Να βάλουμε οριστικά φρένο στην υποβάθμιση της ζωής μας και να μεταμορφώσουμε ριζικά την Παλλήνη. Να την καταστήσουμε Κέντρο Καινοτομίας (Hub), ένα δυναμικό περιφερειακό κέντρο της Ανατολικής Αττικής, όπως ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε ανοιχτή γραμμή και επικοινωνία με τους πολίτες, να δώσουμε βιώσιμες λύσεις και να φτιάξουμε την πόλη του μέλλοντός μας.
Στο δικό μας πρόγραμμα-συμβόλαιο οι συμπολίτες μας είναι πρωταγωνιστές. Τέρμα οι αποφάσεις χωρίς συμμετοχή, διάλογο, σύνθεση και συναίνεση. Ο δήμος γίνεται ψηφιακός, οι κάτοικοι απαλλάσσονται από κάθε είδους πελατειακούς μηχανισμούς, δίκτυα εξάρτησης και ομηρίας, και η νεολαία αποκτά βήμα και λόγο.
Με ολοκληρωμένο σχέδιο και φρέσκες ιδέες, είμαστε αποφασισμένοι για το μεγάλο άλμα στο μέλλον, εξασφαλίζοντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής, υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής απεξάρτησης. Στην προσπάθεια αυτή έχουν στρατευτεί όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαδρομών και κομματικών αποχρώσεων.
Κοινός μας τόπος και στόχος είναι να δώσουμε ζωντάνια και ενέργεια στην πόλη, ώστε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας εντός των τειχών. Ξεκινάμε με την ανάπλαση των ιστορικών μας κέντρων. Είναι αδιανόητο να εξακολουθούμε να ζούμε στην πόλη των μηδενικών πεζοδρομίων, χωρίς καν εμπορικό και διοικητικό κέντρο και με τις γειτονιές μας σε εγκατάλειψη.
Κάνουμε πράξη άμεσα τα όνειρα των κατοίκων στην Ανθούσα, στον Άγιο Αθανάσιο, στο Καραούζι, στο Παπαχωράφι, στη Μάριζα, στη Νέα Παλλήνη. Είναι αδιανόητο να περιμένουν ακόμα την πολεοδομική ρύθμιση της περιουσίας τους. Όπως είναι αδιανόητη, έως εξωφρενική, η καθυστέρηση, επί έναν χρόνο, της μετεγγραφής της εγκεκριμένης πράξης εφαρμογής τμήματος της νότιας έδρας Παλλήνης.
Δίνουμε περισσότερο χώρο, ανάσα και αισθητική στην πόλη μετατρέποντας σε πάρκα αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού το Αθλητικό Κέντρο και το Πεδίον του Άρεως στην Παλλήνη, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής Μιχαληνού στην Κάντζα. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες απόκτησης των Λόφων Λεβίδη στην Παλλήνη και Κεραίας στον Γέρακα.
Προστατεύουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Με ζώνες πυροπροστασίας, υδατοδεξαμενές, υδάτινες ομπρέλες, καθαρισμούς ρεμάτων, πεζογέφυρες διαφυγής, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα παντού. Οι παραρεμάτιες ζώνες γίνονται πράσινες διαδρομές.
Διασυνδέουμε συγκοινωνιακά όλες τις πολεοδομικές ενότητες με ανασχεδιασμό δρομολογίων και με «έξυπνες» στάσεις ενημέρωσης για τους χρόνους διέλευσης. Σε πρώτη φάση με την αρωγή της ΟΣΥ ΑΕ και στην πορεία με δημοτικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, που θα εξυπηρετούν δωρεάν τις μετακινήσεις των πολιτών και σε απομακρυσμένες περιοχές της πόλης.
Φέρνουμε στο προσκήνιο την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά του τόπου μας. Η Ανθούσα αποκτά υπαίθριο θέατρο, δημιουργείται δημοτική βιβλιοθήκη και η ιστορική βίλα και το εργοστάσιο Καμπά ξαναζωντανεύουν, ενώ αναδεικνύονται τα ιστορικά μνημεία και τα τοπόσημα της πόλης. Καθιερώνονται θεματικά Φεστιβάλ και ετήσιο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ.
Αυτά και ακόμα περισσότερα θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε ορατή πραγματικότητα. Η Ανθούσα, ο Γέρακας, η Παλλήνη αξίζουν και μπορούν να έχουν μια καλύτερη τύχη. Το πλεόνασμα εμπιστοσύνης που έδωσαν οι συμπολίτες μας στην παρούσα δημοτική αρχή δεν είχε αντίκρισμα. Άλλοι πειραματισμοί δεν χωρούν.
Δώστε μας τη δύναμη να μετατρέψουμε την Παλλήνη σε «Έξυπνη και Ανθρώπινη Πόλη». Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στις γενιές που ακολουθούν.
Στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου, κανείς αμέτοχος, καμία αμέτοχη.
Στις 8 Οκτωβρίου οι Δημότες μας ψηφίζουν για να αποκτήσουν μια έξυπνη και ανθρώπινη πόλη!
Στις 8 Οκτωβρίου ο Δήμος Παλλήνης Αλλάζει Σελίδα!
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: newpost.gr