Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS κάλεσε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν σε αυτή, μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

Η διεύρυνση ενδέχεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για δεκάδες άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα, στην οποία αυτήν τη στιγμή συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Τα νέα μέλη θα γίνουν επίσημα δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης νέων μελών στο μέλλον.

«Η διεύρυνση των BRICS θα φέρει νέα πνοή στον μηχανισμό συνεργασίας της ομάδας», δήλωσε ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη διεύρυνση, η οποία αντανακλά την αποφασιστικότητα των χωρών BRICS για ενότητα και συνεργασία με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στη σύνοδο πως η Μόσχα προτίθεται να εμβαθύνει τις σχέσεις με αφρικανικές χώρες και πως θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ομάδα συμμετέχουν βασικές χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ καταλαβαίνει κανείς ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η τράπουλα ξαναμοιράζεται.

Με δεδομένο ότι η Αμερική θα περάσει μια περίοδο εσωστρέφειας λόγω των προεδρικών εκλογών του χρόνου το φθινόπωρο, η παγκόσμια διπλωματία βλέπει προς τη μεριά της Κίνας, καθώς θεωρείται ο πιο ενισχυμένος παράγοντας διεθνώς την παρούσα χρονική στιγμή.

Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι πίσω από την Κίνα ελλοχεύει η Ρωσία, το συμπέρασμα ότι ο κόσμος αλλάζει άρδην είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.

Η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τη σημερινή τους, πατερναλιστική, πολιτική, για να μην αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον σε ό,τι αφορά την επιρροή τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ