Μας σέρνουν σε διάλογο – Όλα στο τραπέζι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μας σέρνουν σε διάλογο – Όλα στο τραπέζι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιέζουν για συμβιβασμό με την Τουρκία

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στο παρασκήνιο από ΗΠΑ (κυρίως) και Ευρώπη προς την Αθήνα και την κυβέρνηση για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, με την προοπτική να επιτευχθεί σε σχετικά σύ­ντομο χρονικό διάστημα μια καταρχήν συμφωνία. Συμφωνία η οποία –όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις– θα είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων συμβιβασμών.

Δεδομένου, δε, ότι η χώρα μας δεν διεκδικεί τίποτα έναντι της Τουρκίας, η συμφωνία σε βασικά σημεία θα είναι ετεροβαρής όσον αφορά τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και αυτό ακριβώς είναι που θα φέρει θύελλα αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης, καθώς και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου όσο και από την κοινωνία.
Και αυτό διότι αποφάσεις που θα αποκλίνουν από τις πάγιες ελληνικές θέσεις θα ερμηνευτούν ως υποχώρηση έναντι της Τουρκίας και από μια μερίδα πολιτών ως «εθνική προδοσία».

Πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει σαν… έτοιμος από καιρό να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τ. Ερντογάν και να συζητήσει τα πάντα, όσο κι αν σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η προσεχής συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι πιθανότατα η αρχή ενός κύκλου επαφών, τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργών όσο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια βασικά σημεία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί είτε την Ελλάδα είτε την Κύπρο.

Στην Κύπρο η Άγκυρα προωθεί σταθερά τη λύση της οριστικής διχοτόμησης και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο Τ. Ερντογάν, διαστρεβλώνοντας πλήρως την Ιστορία, κατηγόρησε την Ελλάδα για την… καταστροφή της Σμύρνης και τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων!

Δηλωτική της πρόθεσης του Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διάλογο ήταν η χλιαρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές αυτές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου.

Συν τοις άλλοις και ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα απολύτως, ο Γ. Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει μεθαύριο, Τρίτη, στην Τουρκία για να συναντήσει τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν, με σκοπό να προετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Γεραπετρίτη για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ως τον πλέ­ον… κατάλληλο για να προετοιμάσει τη συμφωνία-συμβιβασμό με την Άγκυρα.

Ο προκάτοχός του Ν. Δένδιας είναι βέβαιο ότι δεν θα συνηγορούσε σε μια τέτοια εξέλιξη και για τον λόγο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης τον απομάκρυνε, μετακινώντας τον στο υπουργείο Άμυνας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: EUROKINISSI

Σχολιάστε εδώ