Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Τεράστια η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών

Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Τεράστια η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών

Του
Dr ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Προέδρου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΣ,
Φαρμακοποιού, Υποστρατήγου ε.α.


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), με τους χιλιάδες των εθελοντών όλων των Σωμάτων του και του μόνιμου προσωπικού του, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά σε άλλη μια έκτακτη κατάσταση που προέκυψε στη χώρα μας από τις αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές και σε δασικές εκτάσεις, καθώς και μαζικές προληπτικές εκκενώσεις οικισμών.

Οι συντονισμένες δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η καίρια συμβολή του στα πύρινα μέτωπα αλλά και στη διαχείριση και στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων σε όλη τη χώρα ανέδειξαν, για μία ακόμα φορά, το μεγαλείο της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης αλλά και την ύψιστη αξία ύπαρξης ειδικά εκπαιδευμένων εθελοντών, οι οποίοι θέτουν το «εγώ» κάτω από το «εμείς» και επιχειρούν νυχθημερόν για να προσφέρουν βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές του ΕΕΣ στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας
Οι εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες και οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατάσβεσης και τους πολίτες στις πυρόπληκτες ζώνες της Πάρνηθας και ιδιαίτερα στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, όπου, δυστυχώς, οι φλόγες κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Συγκεκριμένα, πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Τμήματος Αθηνών και νοσηλευτικό προσωπικό με εθελοντές Υγείας, με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΕΣ, μετέβησαν άμεσα στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάρνηθας, προκειμένου να ενισχύσουν το ιδιαίτερα δύσκολο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (συνδρομή στην κατάσβεση, πρώτες βοήθειες σε πυροσβέστες και πολίτες) αλλά και τη δύσκολη διαδικασία προληπτικής εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε, με τους εθελοντές να πηγαίνουν πόρτα πόρτα για να εντοπίσουν κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην έρευνα και διάσωση δεκάδων κατοικιδίων που εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα σε αυλές σπιτιών από τους εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες του ΕΕΣ.

Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών του ΕΕΣ προς τους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
Τεράστια ήταν η κινητοποίηση των εθελοντών του Τομέα Υγείας του Περιφερειακού Τμήματος Αλεξανδρούπολης του ΕΕΣ στην έκτακτη κατάσταση που προέκυψε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όταν λόγω του κινδύνου που διέτρεχε από την πυρκαγιά αποφασίσθηκε από τις αρμόδιες Αρχές η προληπτική εκκένωσή του και η μεταφορά εκατοντάδων ασθενών στα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής και Ξάνθης. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, οι εθελοντές του Τομέα Υγείας του ΕΕΣ και οι εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες από τα Περιφερειακά Τμήματα Ξάνθης και Καβάλας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, συνδράμοντας με κάθε μέσο τους ασθενείς και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ασφαλή διακομιδή τους στα νοσοκομεία αλλά και στην επιστροφή τους στην Αλεξανδρούπολη μετά το πέρας της κρίσης στην περιοχή. Μάλιστα, στη μεταφορά των ασθενών, με πλωτό μέσο, από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα παρευρέθη και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά τους εθελοντές του ΕΕΣ για την επιχειρησιακή δεινότητα και την ετοιμότητά τους σε άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Επίσης, τεράστια ήταν η δράση του προσωπικού και των εθελοντών του Τομέα Υγείας και στα Κέντρα Υποδοχής Πυρόπληκτων που δημιουργήθηκαν από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης σε διάφορα σημεία της πόλης προκειμένου να στεγάσουν τις πυρόπληκτες οικογένειες, παρέχοντας πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, βοήθεια στη μεταφορά πολιτών με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, στη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κ.ά.

Οι εθελοντές του ΕΕΣ στο πλευρό των δυνάμεων κατάσβεσης στο δάσος της Δαδιάς
Τεράστια ήταν η συνεισφορά των εθελοντών από τα Περιφερειακά Τμήματα Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς. Οι εθελοντές προσέφεραν πρώτες βοήθειες στους πυροσβέστες, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά περιστατικά όπως ελαφρά εγκαύματα, δακρύρροιες και δύσπνοιες από τη συνεχή μάχη με τις φλόγες, διανέμοντας παράλληλα κρύα νερά και ισοτονικά ποτά στις δυνάμεις κατάσβεσης.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διευρύνει το κάλεσμά του για συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων προς τους πυρόπληκτους
Ο ΕΕΣ διευρύνει το κάλεσμά του προς ενίσχυση των πυρόπληκτων αλλά και των οικόσιτων ζώων που έμειναν χωρίς στέγη το τελευταίο διάστημα στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά παρακαλούνται να καταθέτουν τις δωρεές τους:

Στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

Τράπεζα: EUROBANK, Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός,
Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013,
IBAN: GR2602602400000300201205013.

Όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Πυρκαγιές».

• Με κλήση από σταθερό στο 19848 (χρέωση 1,95 ευρώ ανά κλήση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5%).
Με κλήση από κινητό στο 19848 (χρέωση 2,05 ευρώ ανά κλήση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και τέλους κινητής τηλεφωνίας 10%).
Με sms, γράφοντας «ΕΕΣ» και αποστολή στο 19848 (χρέωση 2,31 ευρώ ανά μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και τέλους κινητής τηλεφωνίας 10%). Δεν εφαρμόζεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας 10%: α) στους συνδρομητές που είναι δικαιούχοι απαλλαγής από το τέλος κινητής (ηλικίες 15 – 29 ετών) και β) στους χρήστες καρτοκινητής, καθώς έχει καταβληθεί τέλος καρτοκινητής 10% κατά την ανανέωση του χρηματικού υπολοίπου της σύνδεσής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210 36 09 825 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού www.redcross.gr.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ