Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ: Δυναμική επέκταση της συνεργασίας – Η κοινή δήλωση (video)

Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ: Δυναμική επέκταση της συνεργασίας – Η κοινή δήλωση (video)

Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ: Δυναμική επέκταση της συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η κοινή δήλωση των τριών ηγετών

Εμείς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσότακης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Βενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ, έχοντας συναντηθεί στη Λευκωσία σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, για την 9η τριπλή σύνοδο μεταξύ των Οι χώρες μας και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη δυναμική συνεργασία της πλατφόρμας Trilateral Partnership. Η δέσμευσή μας αντικατοπτρίζει τις κοινές μας αξίες και τα συνεχώς αυξανόμενα κοινά συμφέροντα, με στόχο τη συμβολή στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως υπογραμμίστηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι τρεις χώρες μας παραμένουν αφοσιωμένοι στην υποδοχή άλλων ομοϊδεάτων στην αποφασιστική μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε τις συνεργίες προς όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και της περιοχής μας.

Αναθεωρήσαμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μια πληθώρα πυλώνων συνεργασίας, οι οποίοι αναπτύσσονται τα οκτώ χρόνια από την έναρξη αυτού του τριμερούς φόρουμ και επιβεβαίωσαν τον στόχο μας να προωθήσουμε τις συνεργασίες σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η αντίδραση έκτακτης ανάγκης, το περιβάλλον, ο τουρισμός, Υγεία, Τεχνολογία και Καινοτομία και Διασπορά.

Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν σταθερή βάση για τη συνεργασία στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ανάγκης για διαφοροποίηση ενέργειας και διασύνδεση, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώσαμε το κοινό συμφέρον να προωθήσουμε τις προοπτικές για έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από την ανατολική Μεσόγειο λεκάνη στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίσαμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης των ενεργειακών συνεργειών με ομοϊδεάτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των EMGF και περιφερειακών έργων, όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η διασύνδεση της ευρωδιανίας και οι πιθανοί αγωγοί φυσικού αερίου/υδρογόνου.

Αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, συμφωνούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας μέσω περιφερειακών συνεταιριστικών έργων, στην Ε & Α, στις καινοτόμες τεχνολογίες ενέργειας και στην προώθηση περαιτέρω περιφερειακών ενεργειακών συνδεσιμότητας. Στο πλαίσιο των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας την πρόσφατη βοήθεια που παρέχεται από το Ισραήλ, επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία δέσμευσή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσουμε περαιτέρω τον συντονισμό και τις κοινές μας ικανότητες για το σκοπό αυτό.

Επίσης, επιβεβαιώσαμε την αξία της μορφής 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής δράσης, της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης και της αντιτρομοκρατίας. Συμφωνήθηκε να συνεργαστεί για τη διοργάνωση υπουργικής συνάντησης 3+1 αργότερα φέτος.

Δεδομένης της θετικής ορμής που απελευθερώθηκε από τις ιστορικές συμφωνίες του Αβραάμ και τις νέες ευκαιρίες που δημιούργησε, διερευνήσαμε τρόπους σύνδεσης της εργασίας που έγινε στην τριμερή πλατφόρμα μας με άλλες περιφερειακές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του φόρουμ NEGEV.

Η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια, κατέχει την υπόσχεση για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή και δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Mitsotakis και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Christodoulides σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Κύπρου και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει έναν ενισχυμένο ρόλο στην ΕΕ στις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις πλευρές εξέφρασαν ακλόνητη υποστήριξη για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες στη ζώνη buffer κοντά στην Pyla, λαμβάνοντας υπόψη την δήλωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό. Στο πνεύμα αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερές ή κλιμακωτές ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να βλάψουν τις προοπτικές για έναν διακανονισμό.

Συμφωνήσαμε ότι ένας διακανονισμός που θα επανασυνδέει το νησί, με βάση το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπριακών, δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό της, αλλά και σημαντικά συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα του η περιοχή.

Καταδικάζουμε σταθερά και αδιαμφισβήτητα όλες τις μορφές τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση στη βία και το μίσος.

Κάλεσαμε τους περιφερειακούς εταίρους μας και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να περιορίσουμε την τρομοκρατία και να κρατήσουμε όλες τις οντότητες που προωθούν και υποστηρίζουν την υπεύθυνη. Πρόσφατα τρομοκρατικά οικόπεδα εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους ηθοποιούς που στοχεύουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Αυτές οι κακόβουλες προσπάθειες απομακρύνθηκαν χάρη στις ελληνικές και κυπριακές αρχές και απέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής συνεργασίας μας στον αγώνα εναντίον του.

Koινή γραμμή Χριστοδουλίδη – Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό: Tι ειπώθηκε στη συνάντησή τους στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες που αποδεικνύουν τον ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά.

Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα.

Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου.

Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν χώρες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένα τριμερές σχήμα που έχει αντέξει στον χρόνο» και που έχει δείξει την ωφέλειά του τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς.

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό προσυπογράφει την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να επισημάνει ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στην Τουρκία, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια της κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολούθως οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ.

Θα ακολουθήσει τριμερής κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, προτού παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία και στην ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Στη συνέχεια, οι τρεις ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Με πληροφορίες απο Hellas Journal μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: Γ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σχολιάστε εδώ