Το παλαιότερο είδος μέδουσας…

Το παλαιότερο είδος μέδουσας…

…που έχει καταγραφεί ποτέ ανακαλύφθηκε σε απολιθώματα ηλικίας 505 εκατ. ετών, δήλωσαν επιστήμονες.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο Burgess Shale του Καναδά, μια περιοχή γνωστή για τον αριθμό των καλά διατηρημένων απολιθωμάτων που βρέθηκαν εκεί.

«Το νέο είδος, το οποίο έχει ονομαστεί Burgessomedusa Phasmiformis, είχε ύψος έως 20 εκατοστά και είχε περίπου 90 κοντά πλοκάμια», αναφέρει ο Guardian.

«Είναι μια θαυμαστή ανακάλυψη», δήλωσε ο δρ Jean-Bernard Caron, επιμελητής Παλαιοντολογίας Ασπόνδυλων στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings».

Ως αποτέλεσμα της σπανιότητας των απολιθωμάτων μεδουσών, η εξελικτική ιστορία τους έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω μικροσκοπικών απολιθωμένων σταδίων προνυμφών και ευρημάτων από μοριακές μελέτες από ζωντανές μέδουσες.

Οι μέδουσες, μαζί με τους συγγενείς τους, ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στο αρχείο απολιθωμάτων της Κάμβριας», παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος μιας από τις πρώτες ομάδες ζώων, σύμφωνα με τον Joe Moysiuk, φοιτητή Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συν-συγγραφέα της μελέτης.

Σύμφωνα με δήλωση του Moysiuk, η ανακάλυψη του Burgessomedusa Phasmiformis δείχνει ότι η τροφική αλυσίδα της Κάμβριας ήταν πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φανταζόμασταν στο παρελθόν. «Αυτή η ανακάλυψη δεν αφήνει καμια αμφιβολία ότι κολυμπούσαν εκείνη την εποχή», σημείωσε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: parks.canada.ca

Σχολιάστε εδώ