Τηλ. Γαβαλάς στο “Π”: Πνοή και ΑΝΑΣΑ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τηλ. Γαβαλάς στο “Π”: Πνοή και ΑΝΑΣΑ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Του
ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΑΛΑ
Περιφερειακού Συμβούλου Ιονίων Νήσων


Τα νησιά μας ξεχωρίζουν για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον τους, γιατί τα ενώνει μια μακρόχρονη κοινή ιστορία αιώνων και γιατί έχουν διαμορφώσει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Σημαντικό είναι αν το περιβάλλον παραμένει ελκυστικό για τους κατοίκους, αν παραμένει ελκυστικό για τους επισκέπτες, ελκυστικό για τις οικονομικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις, αλλά και ελκυστικό και επιθυμητό για τους νέους που θέλουν να μείνουν. Το ζητούμενο είναι αν το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο, αν ο τόπος, η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση παρέχουν δομές που μπορούν να κάνουν τη ζωή του κάθε κάτοικου, του κάθε επισκέπτη ευκολότερη και ασφαλέστερη, αν, τελικά, μπορούν να δοθούν λύσεις και απαντήσεις –και από ποιους– στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στις υποδομές, στις υπηρεσίες παροχής υγείας, στη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. αλλά και πώς αλλάζουν γενικότερες νοοτροπίες αλλοίωσης και υποβάθμισης, προς την κατεύθυνση της ποιότητας, της αυθεντικότητας αυτού του τόπου και της μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας του.

Πρέπει να σκεφτούμε πού πάμε σε σύγκριση με το πώς εξελίσσεται το περιφερειακό, το εθνικό και το διεθνές περιβάλλον, πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες από τις διεθνείς, τις ευρωπαϊκές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει όμως να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε για την αποτροπή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν την τελευταία 20ετία: Η κρίση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά μας, η απειλή εθνικής χρεοκοπίας και η οικονομική κρίση, ο κορονοϊός, που προκάλεσε πανδημία και υγειονομική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο σημερινός πληθωρισμός, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η απειλή και οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, η διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων.

Μια συγκροτημένη, σύγχρονη και προοδευτική περιφερειακή αρχή είναι αναγκαίο να διαχειριστεί τους πόρους με χρηστή διοίκηση, για να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα, προς το συμφέρον των νησιών μας και των κατοίκων τους. Να επιβάλει την κατανομή των πόρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιστορικά διαμορφωμένη ταυτότητα της περιφέρειας, τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές υποδομές, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον και έχοντας υπ’ όψιν ότι ο τουρισμός είναι η κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα. Να επιβάλει έναν νέο χωροταξικό σχεδιασμό, με έμφαση στη διάθεση κονδυλίων για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, με στήριξη της γεωργικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, θωρακίζοντας τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Να προωθήσει τη συνεχή και σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για να χαράξει και να σχεδιάσει τις μελλοντικές προοπτικές. Να διαθέσει γενναίους πόρους για το περιβάλλον, τις υποδομές (υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός, συγκοινωνίες), το νερό, και τα απορρίμματα, την ασφάλεια, τη συντήρηση και την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας και των παραδοσιακών χωριών και οικισμών της υπαίθρου, την αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών και περιαστικών περιοχών.

Η ΑΝΑΣΑ (Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών) διεκδικεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με σοβαρότητα και είναι η μόνη που σε αυτήν τη συγκυρία, με τη στήριξη των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στη στασιμότητα, στη συντήρηση και στις μονομερείς επιλογές, για μια ρεαλιστική ανάπτυξη για όλους, με έργα και όχι με υποσχέσεις.

Είναι μια παράταξη με εμπειρία, η οποία κυβέρνησε την περιφέρεια με προοδευτικό πρόσημο και σε όλα τα νησιά και, παρά τα Μνημόνια και την κρίση της τότε περιόδου, άφησε πλούσιο έργο, έργα ολοκληρωμένα και εξασφάλισε μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Με την ΑΝΑΣΑ και τον πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο συνεργάζομαι και συμμετέχω, διεκδικώντας με σοβαρότητα την εξουσία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μια περιφέρεια που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από το πνεύμα και την προοδευτική προσέγγιση των ψηφοφόρων και είναι από τις λίγες περιφέρειες στις οποίες σήμερα μπορεί να χάσει την εξουσία η συντηρητική παράταξη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: enimerosi.com


Σχολιάστε εδώ