Διά… passαν νόσον
Μετά τo «market pass», το «fuel pass», το «power pass», τώρα και… «evros pass».
Όχι, για να μη νομίζει κανείς ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης θέλουν λάδωμα…
Το σχέδιο
Διότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, όλα θα γίνουν όπως πριν… Δεν είδατε την Εύβοια («north evia pass», για να μην ξεχνιόμαστε); Εγκαινιάζεται, λέει, ένα ακμαίο δασικό χωριό σε μια έκταση που πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.
Κατ’ αρχάς, και μόνο που «εγκαινιάζεται», όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι επίπεδο έχει φτάσει η ζωή μας…
Ένα επιπλέον χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι η αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς είναι θέμα ετών…
Όσο για τον Ελαιώνα της Μάκρης, σε 3.000 χρόνια θα ξαναγίνει ιστορικός.
Πάντως, έως το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει και ένα… μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης…
Νέα από τα σύνορα
Ο μισός Έβρος κάηκε και, όπου να ’ναι, αποτελειώνεται και ο υπόλοιπος. Η φωτιά, η οποία συνεχίζει να καίει για περισσότερες από δύο εβδομάδες, κίνησε… προς Ροδόπη πριν από μερικές ημέρες και στη συνέχεια επέστρεψε στον… φυσικό της χώρο.
Το Σουφλί έζησε τραγικές ώρες, με την Πολιτική Προστασία να στέλνει συνεχώς μηνύματα, ώστε οι κάτοικοι να είναι σε επιφυλακή…
Δύσκολες ώρες και στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς, ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.
Ο σύμμαχος άνεμος… άλλαξε στρατόπεδο την τελευταία μέρα του Αυγούστου, βοηθώντας τη φωτιά…
Επιχείρηση
Για την Ιστορία, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν από αέρος 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Επίσης, τη συνδρομή του παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, επιχειρούν δύο αεροσκάφη από Γαλλία, δύο αεροσκάφη από Γερμανία, δύο από Ισπανία, 30 πυροσβέστες από την Κύπρο, 52 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Ρουμανία, 35 πυροσβέστες με 6 οχήματα από Τσεχία, 36 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Βουλγαρία, 39 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Σλοβακία, ενώ, μέσω διακρατικής συμφωνίας, συμμετέχουν στην προσπάθεια 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Αλβανία και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα (που επιχειρεί στο Παπίκιο…) από τη Σερβία.
Στο… ίδιο κλίμα
Φωτιά, όμως, πήρε και ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση για την 101η επέτειο της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των συμμαχικών δυνάμεων το 1922. Αναφέρθηκε, λοιπόν, στη Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας ότι κέρδισε τον πόλεμο εναντίον του εχθρού, «ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμή μας πατρίδα, την Ανατολία». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι… «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».
Με ανακοίνωση απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν στο να υπάρχει κλίμα ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».
Απορία
Όμως, από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι το κλίμα ηρεμίας είναι αυτό που επιθυμεί και η Τουρκία;
Την Τρίτη ο κ. Γεραπετρίτης θα επισκεφτεί την Άγκυρα για να συναντήσει τον ομόλογό του, όμως την περασμένη Τετάρτη η Άγκυρα προχώρησε (επειδή μπορούσε) σε δέσμευση περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου, για ασκήσεις από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου…
Επίσης, πριν από λίγα 24ωρα αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία της Ελλάδας ανατολικά της Καρπάθου, με αφορμή την άσκηση που ήθελε να κάνει το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, λέγοντας πως αρμόδιος για την έκδοση NAVTEX είναι ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή τη… φωτιά (πάλι) που μπήκε σε τζαμί –προφανώς επρόκειτο για προβοκατόρικη ενέργεια– και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία για άλλη μια φορά να περάσει τη γραμμή, νομιμοποιώντας το ένα… κυρίαρχο κράτος στην Κύπρο: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ χωρίς συμβιβασμούς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Ακολούθησε το αναγκαίο παραμυθάκι: «Συνεχίζουμε τις αμοιβαίες προσπάθειές μας με τη γείτονά μας Ελλάδα για να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε τη θετική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα». Και συνέχισε με… δόξα και τιμή:
«Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα, κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο. Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο τέμενος Koprulu Hacı Ibrahim Aga στην πόλη της Λεμεσού στις 26 Αυγούστου. Τέτοιες πράξεις μίσους, που απειλούν τους μουσουλμάνους, τον ισλαμικό κόσμο και τις κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας, και οι οποίες έχουν βιωθεί στο παρελθόν, έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο δικαιολογημένο και ρεαλιστικό είναι το όραμα της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.
Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
ΕΛΛΗ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ