Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το airbnb, βασική αιτία της φούσκας ακινήτων και της μείωσης εισοδημάτων – βίντεο

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το airbnb, βασική αιτία της φούσκας ακινήτων και της μείωσης εισοδημάτων – βίντεο

“Μόνη λύση οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με περιορισμό του airbnb και δημιουργία Τράπεζας Στέγης για κοινωνική κατοικία με νέους όρους, για πρώτη φορά και ενοικιαζόμενη” είπε μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου που το μεγαλύτερο μέρος του αφορά τις πλατφόρμες του airbnb, η Θ. Φωτίου και τόνισε:

Η κυβέρνηση, υιοθετώντας απλώς την οδηγία της Ε.Ε. για τη φορολόγηση του airbnb, άφησε να χαθεί η ευκαιρία να ρυθμίσει το φαινόμενο του airbnb που επηρεάζει εισοδήματα, ενοίκια και τιμές πώλησης κατοικίας.

Σήμερα 1 στα 3 νοικοκυριά (ποσοστό 32,4%) ξοδεύει το μισό του εισόδημα σε ενοίκιο ή δόση δανείου, ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση η ψύξη με δεύτερη τη Δανία (21,9% του πληθυσμού). Τα τελευταία τρία χρόνια τα νοίκια αυξήθηκαν 20-30%. 3 στα 4 νοικοκυριά που ζουν στο ενοίκιο δίνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος τους για δαπάνες στέγασης.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb, από εταιρείες, οι περισσότερες ξένες, που αγοράζουν ολόκληρα κτίρια και τα μετατρέπουν σε boutique hotels υπό το μανδύα χωριστών διαμερισμάτων, ευθύνεται κυρίως για τη νέα φούσκα ακινήτων, δηλαδή τις υπερτιμημένες τιμές ενοικίασης και αγοράς. Και επειδή επί μια δεκαετία δεν κατασκευάζονται νέα ακίνητα και σήμερα τα στεγαστικά δάνεια είναι ακριβά, εξ ου και μειώθηκαν κατά 7,2% στο πρώτο τετράμηνο του ’23, η φούσκα αυτή δεν αναμένεται να σπάσει γρήγορα.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προβλέπει:

α) Απαγόρευση δραστηριότητας airbnb σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες). Επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή.

β) Υλοποίηση της καινοτόμου ιδέας δημιουργίας Τράπεζας Στέγης (αποθέματος κατοικιών) από την Πολιτεία, για να πέσουν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα, κυρίως προς ενοικίαση. Η πρόταση αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι δημιουργούμε κοινωνική κατοικία με νέους όρους και για πρώτη φορά ενοικιαζόμενη κοινωνική κατοικία

Η Τράπεζας Στέγης συγκροτείται κυρίως από ενεργές ενοικιαζόμενες κατοικίες και διαμερίσματα μικροϊδιοκτητών που θα τα διαθέσουν στο κράτος προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο φοροελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων: εξασφάλιση 12 ενοικίων το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό, ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη, ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Η διαχείριση της Τράπεζας Στέγης γίνεται στους δήμους και στο κεντρικό κράτος μέσω ψηφιακού συστήματος με μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και οnline αντιστοίχιση δικαιούχων – κατοικιών.

Και ειδικότερα για τη στέγη των νέων, προτείνουμε: α) Διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για 150.000 νοικοκυριά νέων με 400.000 μέλη (από 70€ σε 140€/μήνα για το μεμονωμένο άτομο και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά) και β) Εγγύηση ενοικίου για νέες/νέους σε επισφαλείς ή εποχικές εργασίες και εξασφάλιση στέγης σε εποχικούς εργαζόμενους/ες και δημόσιους λειτουργούς.

Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο δημόσιο διάλογο από το καλοκαίρι του 2022, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.

 

Θ. Φωτίου στο “Π”: Νοίκια στα ύψη, νοικοκυριά σε απόγνωση

 

 


Σχολιάστε εδώ