Πούτιν σε Ερντογάν: Είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά

Πούτιν σε Ερντογάν: Είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά

• Ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντά στο Σότσι τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Θα συνομιλήσουμε για την ασφάλεια στην περιοχή και φυσικά, δεν θα αγνοήσουμε θέματα που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση», τόνισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι σκοπεύουμε να εγείρουμε ζητήματα σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά. Είμαστε ανοιχτοί  για διαπραγματεύσεις».

Σημείωσε επίσης ότι προχωρά, σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου. «Κινούμαστε με μεγάλη σιγουριά στον ενεργειακό τομέα, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες μεταξύ των κύριων προμηθευτών και από τις δύο πλευρές. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί. Θα το δούμε αυτό στο εγγύς μέλλον».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία του θέματος των σιτηρών, προσθέτοντας ότι όλος ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών.

«Νομίζω ότι ένα βήμα προς τις υπανάπτυκτες αφρικανικές χώρες θα είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Ερντογάν είπε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διανύουν «μια πολύ διαφορετική περίοδο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μας είναι σήμερα στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια και προχωράμε προς τον στόχο μας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «τα βήματα που θα κάνουμε και στην αμυντική βιομηχανία είναι σημαντικά, έχουμε μια πολύ σημαντική σχέση με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε».

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο – ένα χρόνο μετά τη μεσολάβηση της από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία – διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι δεν πήγαιναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που είχαν ανάγκη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι συνομιλίες με τον Πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιηθούν στη μέση της ημέρας, ώρα Μόσχας.

Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκάται Κιλίτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber δήλωσε: «Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ […] Η τρέχουσα κατάσταση (της συμφωνίας για τα σιτηρά) θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να επιτύχουμε»

Η συμφωνία είχε στόχο να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είχε επιδεινωθεί από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά εάν η Δύση εκπληρώσει ένα ξεχωριστό μνημόνιο που συμφωνήθηκε ταυτόχρονα με τα Ηνωμένα Έθνη για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Το πρόβλημα για την Μόσχα σχετικά με την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές καθώς δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΗΕ

Όπως αναφέρει το Reuters, o Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι έστειλε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις» με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. Η ΕΕ το διέκοψε τον Ιούνιο του 2022 ως μέρος των σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το Σάββατο ότι τα πράγματα που υπονοούνταν από τη συμφωνία δεν είχαν εφαρμοστεί την προηγούμενη φορά. Στην έκθεσή της για τη συνάντηση Ερντογάν, η ρωσική κρατική τηλεόραση είπε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία πρέπει να εφαρμοστούν.

Η Ρωσία συζητά επίσης μια πρωτοβουλία Πούτιν να προμηθεύσει έως και 1 εκατομμύριο τόνους ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για μεταγενέστερη επεξεργασία σε τουρκικά εργοστάσια και αποστολή σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για τη Ρωσία, ο Ερντογάν είναι βασικός μεσολαβητής – και σεβαστή προσωπικά από τον Πούτιν. Είναι η πρώτη τους προσωπική συνάντηση από τον Οκτώβριο.

Εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι τιμές του σιταριού στις ΗΠΑ έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι αγορές ζύγισαν τις παγκόσμιες μετοχές έναντι της προοπτικής βαριάς ρωσικής παραγωγής σιταριού και των προσπαθειών για ανανέωση της συμφωνίας.

 


Σχολιάστε εδώ