Ο Πάπας από τη Μογγολία: “Η πραγματική πρόοδος ενός έθνους δεν μετριέται από τον οικονομικό πλούτο” – Η Εκκλησία δεν στρέφεται στη μεταστροφή
Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε τη Δευτέρα ένα ιστορικό ταξίδι στη Μογγολία, το οποίο πήρε διεθνή χροιά λόγω των προτάσεών του στη γειτονική της Κίνα για την ελευθερία της θρησκείας.
Στο τέλος της Λειτουργίας την Κυριακή, ο Πάπας έστειλε χαιρετισμούς στην Κίνα, αποκαλώντας τους πολίτες της «ευγενή» λαό και ζητώντας από τους Καθολικούς στην Κίνα να είναι «καλοί χριστιανοί και καλοί πολίτες».
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι έχει υιοθετήσει θετική στάση για τη βελτίωση των σχέσεων με το Βατικανό και πως το Πεκίνο διατηρεί επικοινωνίες με το Βατικανό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Πάπα στη Μογγολία.
Ο κύριος σκοπός του ταξιδιού του Φραγκίσκου ήταν να επισκεφθεί τη μικρή καθολική κοινότητα σε μια πενθήμερη αποστολή του.
«Η πραγματική πρόοδος ενός έθνους δεν μετριέται από τον οικονομικό πλούτο, πολύ λιγότερο από την επένδυση στην απατηλή δύναμη των εξοπλισμών, αλλά από την ικανότητά του να παρέχει την υγεία, την εκπαίδευση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του λαού του», είπε Πάπας Φραγκίσκος.
Η κυρίως βουδιστική Μογγολία έχει μόνο 1.450 Καθολικούς σε πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων.
Η Μογγολία ήταν μέρος της Κίνας μέχρι το 1921 και το ταξίδι του Πάπα ήταν διάσπαρτο από υπαινιγμούς ή εκκλήσεις προς την υπερδύναμη της διπλανής πόρτας, όπου το Βατικανό έχει κακές σχέσεις με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.
Το Σάββατο, 0 Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την Καθολική Εκκλησία επειδή δεν έχει πολιτική ατζέντα ενω πρόσθεσε πως το σύνταγμα της Κίνας εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει αυστηρότερους περιορισμούς στις θρησκείες που θεωρούνται ως πρόκληση για την εξουσία του κόμματος.
Σύμφωνα με το Reuter. τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, ως χώρες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία βάσει του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας για σοβαρές παραβιάσεις.
Μια συμφωνία ορόσημο του 2018 μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας για το διορισμό επισκόπων ήταν στην καλύτερη περίπτωση ισχνή, με το Βατικανό να διαμαρτύρεται ότι το Πεκίνο την έχει παραβιάσει πολλές φορές.