Γρ. Κωνσταντέλλος στο “Π”: Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης οδεύει προς την ανθρακική ουδετερότητα και την ενεργειακή αυτονομία

Γρ. Κωνσταντέλλος στο “Π”: Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης οδεύει προς την ανθρακική ουδετερότητα και την ενεργειακή αυτονομία

Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ
Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης


Στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ξεκινήσαμε το 2014 με όραμα τη δημιουργία μιας πόλης ευφυούς, πράσινης και αποτελεσματικής. Βασική μας πολιτική και ακρογωνιαίος λίθος όλων των δράσεών μας είναι η συνύπαρξη και η ισορροπία των παραγόντων της αειφορίας: του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή και με χρήση σύγχρονων εργαλείων, στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχουμε αναπτύξει μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, καθώς επίσης και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της πόλης μας.

Απώτερος στόχος μας είναι ο δήμος μας να καταστεί ένας δήμος ανθρακικά ουδέτερος. Για να το πετύχουμε αυτό, συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό έργο «C-Track 50», που είναι στην ουσία ένας οδικός χάρτης ενεργειών για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, του μηδενισμού της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, με έτος αναφοράς το 2030. Το έργο τελεί υπό την επίβλεψη του Εργαστηρίου Συστημάτων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τους οποίους εκπονήσαμε το πρόγραμμα «Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα προς την Ανθρακική Ουδετερότητα».

Ήδη από το 2014 συμμετέχουμε στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ονομάζει «δύναμη κρούσης» για την επικοινωνία και τη μετάβαση στην Πράσινη Συμφωνία, και πραγματοποιούμε σειρά δράσεων για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Αυτό είχε αποτέλεσμα ήδη την περίοδο 2010 – 2018 να έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τη δέσμευσή μας, όπως διατυπώθηκε στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», για τους στόχους του 2020 και να έχουμε επιτύχει μείωση στις εκπομπές CO2 και στην κατανάλωση ενέργειας κατά 27% το 2018, ενώ εκτιμάται πως το 2020 η αντίστοιχη μείωση ήταν περίπου στο 35%.

Η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη του στόχου της ανθρακικής ουδετερότητας. Τα τελευταία 9 χρόνια, έχουμε αναπτύξει μια σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση και συνεχώς επιτυγχάνουμε περισσότερα. Ήδη από το 2015 προχωρήσαμε στην τοποθέτηση μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 4 σχολεία αρχικά και στη συνέχεια, μέσω του ΠΕΠ Αττικής, τοποθετήσαμε σε 5 σχολεία αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, φωτιστικά σώματα LED και αυτοματισμούς, ενώ προχωρήσαμε και σε μονώσεις δώματος και αντικαταστάσεις κουφωμάτων αλουμινίου. Με το ευρωπαϊκό έργο «PRODESA – Project Development in South Attica (PRODESA) – Ορίζοντας 2020» (είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε το εν λόγω πρόγραμμα), πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε 35 δημοτικά κτίρια και σχολεία, και συγκεκριμένα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, κατάργηση των παλαιών λεβήτων και αντικατάστασή τους από αντλίες θερμότητας, τοποθέτηση νέων λαμπτήρων τύπου LED με αυτοματισμούς κίνησης και φωτισμού, αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου και ειδικές μονώσεις στο δώμα του κτιρίου. Το σύνολο των δράσεων αυτών υλοποιείται με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΣΔΙΤ), ίδιους πόρους και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αθροίζοντας όλα τα ανωτέρω, ο δήμος μας έχει προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση 44 συνολικά δημοτικών κτιρίων και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το net metering και το virtual net metering, με στόχο η εξοικονόμηση να γίνεται από τη συνολική κατανάλωση της πόλης και όχι μόνο από τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά.

Οι παρεμβάσεις στα δημοτικά κτίρια οδηγούν σε συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 58%, με την εξοικονόμηση ενέργειας που επετεύχθη, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, να είναι της τάξεως των 2.000.000 KW και με την αναλογία 0,814 kg CO2 / KWH εξοικονομούμε περίπου 1.628.000 kg CΟ2. Με τη χρήση του net metering έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε ρεύμα ακόμα και όταν τα σχολεία είναι κλειστά και να το δίνουμε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για να το συμψηφίζουμε με τις καταναλώσεις που κάνουμε ως δήμος. Τα χρήματα που κερδίζουμε από την εξοικονόμηση μπορούμε να τα διαθέτουμε σε κοινωνικές δράσεις και νέες επενδύσεις σε υποδομές και έργα.

Ως Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση του στόχου μας για το 2030 και την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας. Για τον σκοπό αυτό έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύψους 5 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας και τους αθλητικούς χώρους, και με επιπλέον εξοικονομήσεις που προκύπτουν από το δίκτυο οδοφωτισμού και άλλες καταναλώσεις θα φτάσουμε το ποσοστό της εξοικονόμησης στο 80% και θα γίνουμε ανθρακικά ουδέτερη πόλη σε επίπεδο δημοτικών εγκαταστάσεων. Φιλοδοξούμε μέσα από τις δράσεις μας στον δημόσιο χώρο, στα δημοτικά κτίρια και στις αθλητικές εγκαταστάσεις να δώσουμε το παράδειγμα να προχωρήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στον ιδιωτικό χώρο, στις επιχειρήσεις και στις οικίες, και να γίνουμε μια Ανθρακικά Ουδέτερη Πόλη στην ολότητά της.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ