Γ. Κωνσταντάτος στο “Π”: «Βουτιά στην Ιστορία» για μια κοινωνία όρθια!

Γ. Κωνσταντάτος στο “Π”: «Βουτιά στην Ιστορία» για μια κοινωνία όρθια!

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Προέδρου ΣΠΑΥ


Παρακολουθώντας με δέος όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, βλέποντας την υποκουλτούρα που κυριαρχεί γύρω μας, την έλλειψη καλλιέργειας προτύπων και αξίων στην ελληνική κοινωνία, κοιτώντας τα παιδιά μας, που βαδίζουν σε κινούμενη άμμο, αναρωτιέμαι ποιο είναι το χρέος μας απέναντί τους.

Τι οφείλουμε ως κοινωνία να κάνουμε, πρωτίστως εμείς, οι ταγοί της, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει άνθρωπος και ανθρωπιά, ώστε να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα παιδιά αυτά, μια κοινωνία όρθια!

Ίσως η ελπίδα να βρίσκεται στους στίχους του ποιητή, που έλεγε ότι μέσα στην απέραντη μετριότητα που μας περικλείει υπάρχουν ακόμα κάποιοι ρομαντικοί που αγωνίζονται για να αλλάξουν αυτό τον κόσμο!

Στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας, μακάρι να είναι αληθινό αυτό που λέει ο αλαφροΐσκιωτος ποιητής μας και να υπάρχουν εκεί έξω φωτεινές μορφές και προσωπικότητες που θα μπορέσουν να δώσουν στη νέα γενιά Ελλήνων ένα αξιακό πρότυπο και σύστημα, ώστε να κρατηθεί η χώρα μας όρθια τα επόμενα χρόνια. Ίσως!

Δεν σας κρύβω πως θα ήθελα πάρα πολύ (συγγραφική διαστροφή, μη δίνετε σημασία) να μπορούσα να διοργανώσω ένα forum-«βουτιά στην Ιστορία», που να κράταγε μέρες και νύχτες, με καλεσμένους ομιλητές τους μεγάλους του έθνους, όπως ο Καποδίστριας, ο Καζαντζάκης, ο Νικηταράς, ο Σωκράτης, ο Περικλής και τόσοι άλλοι πατέρες του Πνεύματος και της Ιστορίας μας, οι οποίοι μας παρέδωσαν μια πλούσια προίκα, που, απ’ ό,τι φαίνεται, δυστυχώς την ξοδέψαμε αλόγιστα.

Να μας μίλαγαν όλοι για λίγο και να μας έλεγαν τι, κατά τη γνώμη τους, κάνουμε λάθος, τι πρέπει να διορθώσουμε ως λαός και πώς θα γίνει αυτό, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει όρθια στους χαλεπούς και σκοτεινούς χρόνους που έρχονται. Ένα πεντάλεπτο από τη σοφία τους, που θα απαντούσε σε αυτό το τρίπτυχο για τη σωτηρία!

Για μένα, σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, όπως έχω γράψει στο τελευταίο μου βιβλίο, ο αγώνας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, δεν θα είναι για την ανθρώπινη επιτυχία, αλλά για την επιτυχία του ανθρώπου!

Αγώνας για να δώσουμε στην κοινωνία ένα όραμα και να εμφυσήσουμε τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, που μπορεί να πνίγεται δίπλα μας και δεν σπεύδει ουδείς να τον βοηθήσει, για τα παιδιά μας, που τους ρυπαίνουν την ψυχή με στίχους και εικόνες νοσηρές, για το έθνος, που συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα δώσουμε τη μάχη δίπλα σε αυτούς που θυσιάζουν τη βολή τους και ανακατεύτηκαν με τα πίτουρα χωρίς να τους φάνε οι κότες, για τον αγώνα τον καλό, μέσα στον κόσμο, για τον κόσμο!

Όσοι μπορούν, όσοι αντέξουν, να δώσουν τον ωραίο αγώνα. Μπορεί να μη δουν το αποτέλεσμα, αλλά όταν έρθει η ώρα να κάνουν το χρέος τους στη φύση και τον μικρό απολογισμό της ζωής τους, τουλάχιστον θα έχουν να πουν ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Σειρά σας τώρα!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ