ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…

ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…

♦ Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για την Αττική Οδό. Η νέα σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 25 ετών.

♦ Οι τράπεζες αποπλήρωσαν δάνεια 31,1 δισ. ευρώ της ΕΚΤ. Αντλούν φθηνότερη χρηματοδότηση πλέον από τις καταθέσεις, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% την τριετία 2023 – 2025.

♦ Σταδιακή στροφή σε «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική στην Τουρκία. Καταργείται το μέτρο του Ερντογάν για προστατευόμενες καταθέσεις σε τουρκικές λίρες, ενώ είχαν προηγηθεί αποφάσεις για αλλεπάλληλες ανόδους επιτοκίων και αυξήσεις φόρων.

♦ Στην πρώτη δεκάδα των χωρών-μελών της ΕΕ με τις υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων η Ελλάδα. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 13% έναντι 12,4% στην ΕΕ και 11,6% στην Ευρωζώνη. Ακόμη υψηλότερη ήταν η αύξηση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά (η τρίτη υψηλότερη στην ΕΕ).

♦ Αναγκαία η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος αγοράς πράσινων πλοίων.

♦ Το 80% των φόρων πληρώνεται εμπρόθεσμα από τους φορολογουμένους. Για τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το 77% του συνολικού ποσού καταβλήθηκε εντός της προθεσμίας.

♦ Η θέρμανση θα είναι φθηνότερη τον φετινό χειμώνα. Οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι αυτήν τη στιγμή γεμάτοι σε ποσοστό 95%, γεγονός που εκμηδενίζει τον κίνδυνο ελλείψεων.

♦ Συμπράξεις της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με εταιρείες και πανεπιστήμια για την κατάρτιση ανέργων. Τα νέα προγράμματα απασχόλησης δίνουν βαρύτητα σε σύγχρονες ειδικότητες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ