ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι 5 υποψήφιοι – Τι είπαν στο Διαρκές Συνέδριο
Με τις ομιλίες των 5 υποψηφίων προέδρων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Στο ξεκίνημα του Συνεδρίου, εγκρίθηκαν ομόφωνα ως ενιαία πρόταση οι 5 υποψηφιότητες για την ηγεσία. Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.
Υποψήφιοι και επισήμως είναι -με αλφαβητική σειρά- οι εξής:
Έφη Αχτσιόγλου,
Στέφανος Κασσελάκης,
Νίκος Παππάς,
Στέφανος Τζουμάκας,
Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα θα στηθούν την επόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.
Έ. Αχτσιόγλου: Θα βάλουμε τέλος στη δυστοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ε. Αχτσιόγλου: Τα τέσσερα στρατηγικά πεδία που πρέπει να παρέμβει και να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το όραμά της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας και την βεβαιότητα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη, με αλφαβητική σειρά, από τους υποψηφίους προέδρους, στο διαρκές συνέδριο του κόμματος.
Δείτε ΕΔΩ την ομιλία αναλυτικά
Δεν είμαστε με την ελίτ και τα τζάκια, είμαστε με τους πολλούς
– «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Όχι δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση και με την βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα».
– «Είμαστε υπό το βάρος μίας μεγάλης εκλογικής ήττας. Στις εκλογές ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που προχώρησε με έπαρση και αλαζονεία και καταπάτησε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτά δεν τα ακυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά και παραγωγικά για το εκλογικό αποτέλεσμα για να δούμε τι κάναμε λάθος και να το διορθώσουμε».
Τέσσερα στρατηγικά πεδία
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η πρότασή μου ξεκινά από το όχι στην Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει καλύτερα» […] «τα τέσσερα στρατηγικά πεδία που πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μεγάλα επίδικα της εποχής, καθώς δεν περιοριζόμαστε στην εικόνα του καλού ή κακού διαχειριστή.
1) Το κράτος της νέας εποχής. Μετά την πανδημία και τις οικονομικές κρίσεις, το δίλημμα δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο κράτος. Αυτά τα έχει απαντήσει η εποχή. Το δίλημμα είναι κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου που σχεδιάζει και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Εμείς απαντούμε κράτος που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, στην υπηρεσία των πολλών. Με υπηρεσίες υγείας, με δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία και θα κάνει τις απαραίτητες τομές. Αλλά και ένα κράτος διαφάνειας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
2) Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το δίλημμα είναι: συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι να εισάγουμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες του τουρισμού ή αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Εμείς απαντούμε ότι αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε την βάση παραγωγής, δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάπτυξης για δημόσιες πολιτικές και σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά αλλά και την επιστημονική γνώση.
3) Η εργασία μπροστά. Δύο αντιλήψεις συγκρούονται: μία οπισθοδρομική που εκφράζει η ΝΔ και μία προοδευτική. Εμείς προτείνουμε εργασιακό και αναπτυξιακό άλμα, να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας. Να πετύχουμε, να πείσουμε ότι η καθημερινότητά του πολίτη μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι απαραίτητη η διεύρυνση των δικαιωμάτων, οι αυξήσεις μισθών, η μείωση του χρόνου εργασίας, ενιαίοι κανόνες για όλους τέρμα στις διακρίσεις στο καθεστώς εργασίας που κρύβουν την ανομία εις βάρος των μισθών.
4) Η μάχη για τα ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα. Είναι δύσκολη, γιατί την μάχη αυτή την παρουσιάζουν σαν πολυτέλεια. Όμως η μάχη αυτή είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή, αν οι πολίτες φοβούνται την αλλαγή τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Εμείς θέλουμε μία χώρα που θα μπορεί να διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ζωές όλων έχουν αξία. Το δίλημμα είναι δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους».
Στ. Κασσελάκης: Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι μετά τη χρεοκοπία της χώρας από τα κόμματα «του άλλοτε κραταιού δικομματισμού», άφησαν στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και σε έναν νέο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπραμ να διαχειριστούν τη χρεοκοπημένη χώρα, «τους έστησαν την παγίδα της αριστερής παρένθεσης, όμως εκείνοι κατάφεραν να επιβιώσουν» και να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια. Πρόσθεσε ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα ανέκαμψε»
«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς. Ανοιχτός στα μέλη του. Στην κοινωνία. Στη νέα γενιά. Μέσα στα κινήματα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς «ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τον κόσμο της εργασίας αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ανέφερε ότι ο ίδιος κατηγορείται ότι είναι στοιχείο της μεταπολιτικής όμως δεν έχει ακούσει παρά ελάχιστα για την ουσία. «Η δική μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν». Είπε ότι κατηγορήθηκε ότι είναι πράκτορας των Αμερικάνων, φυτευτός του καπιταλισμού, εκπρόσωπος της μεταδημοκρατίας, για να σχολιάσει ότι «μάλλον φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί, ότι μπορεί να κερδίσει ξανά τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα πάψει το μονότονο επιχείρημα των καταστροφέων: «Τι διαμαρτύρεστε; 41%…».
Ν. Παππάς: Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους
Την πρότασή του για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ξανακερδίσει την εξουσία ανέπτυξε μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Παππάς.Ξεκίνησε αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι «αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές».
Δείτε ΕΔΩ την ομιλία αναλυτικά
“Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει” τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη
Για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους.
Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς. Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις».
Δεν δίνουμε συναίνεση σε εθνικές υποχωρήσεις
Για τα εθνικά θέματα ο Ν. Παππάς σημείωσε: «Αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά».
Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον
«Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού. Αλλά εκκινώντας από ένα περιβάλλον συλλογικής ασφάλειας και προστασίας […] Όπου οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι οι μικρές επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον. Όπου η οικονομία δεν παραδίνεται στις προτεραιότητες των δυνάμεων της αγοράς. […] Θα οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι δυνατότητες του καθενός στη ζωή δεν καθορίζονται από τις συνθήκες γέννησης και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του. Όπου κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, χωρίς την πρώτη κατοικία του. […] Μια χώρα όπου ο κάθε άνθρωπος να αναπτύσσει ολόπλευρα και ελεύθερα τις δυνατότητες του.
Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες».
Στ. Τζουμάκας: Nα προχωρήσουμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης
– “Στις πυρκαγιές κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί είναι άλλο η κήρυξη ως αναδασωτέας μίας καμένης έκτασης και άλλο η διάθεση κονδυλίων και ενεργειών για την αναδάσωση της”.
«Επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης -αυτός κάνει τη βάρδια του-, αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Τζουμάκας, στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.
O υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος σημείωσε “Η χώρα βρίσκεται σε υπερδεκαετή κρίση από τις πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων και της ολιγαρχίας που οδήγησαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό να απωλέσουν πλέον του 25% του εθνικού μας πλούτου, να οδηγήσουν στο εξωτερικό πάνω από 500.000 νέους, να κλείσουν 400.000 επιχειρήσεις, να οδηγήσουν το 45% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ με πλούτο λιγότερο του αντίστοιχου του 2009”.
Δείτε ΕΔΩ την ομιλία αναλυτικά
Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε αισιόδοξος, είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση, με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης, όλοι μαζί, με τη θέληση του λαού και της νεολαίας, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση». Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων» κι ότι «μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες». «Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα», τόνισε.
Kαταστροφικές πυρκαγιές: Κυβερνήσεις δεν έδωσαν προτεραιότητα και δε χρηματοδότησαν
“Από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει προκύψει ότι Κυβερνήσεις δεν έδωσαν προτεραιότητα και δε χρηματοδότησαν, αυτό το σημαντικό εθνικό έργο της πρόληψης, με συνέπεια και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Αυτό αφορά επίσης, και την απουσία εθνικού διαλόγου και δημόσιας προβολής αυτού του σημαντικού θέματος. Αν είχαμε υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και αναδάσωσης από τις δασικές υπηρεσίες θα είχαμε και φυτώρια στη χώρα και «αθόρυβα» έργα υποδομής. Θα είχαμε επίσης, εφαρμογή του Συντάγματος για τη μη αλλαγή χρήσης γης”.
Ευ. Τσακαλώτος: Να χτίσουμε την ηγεμονία στη κοινωνία, με το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς
Τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ανέπτυξε στην τοποθέτησή του στο Διαρκές Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των συντρόφων του ανέφερε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνω για να είμαι πρόεδρος ως πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν πιστεύω ότι αν θέλεις μία κοινωνία με ισότητα και δημοκρατία μπορεί το κόμμα σου να είναι ιεραρχημένο. Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να έχεις αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Τέλος. Είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω υπερηφάνεια στους ανθρώπους και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας και για τις αξίες μας. Η επιθετική στάση είναι να προβάλλουμε ότι αυτοί είμαστε, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις».
«Οι αντίπαλοι έχουν το μπλοκ των δυνάμεων που τους στηρίζουν. Πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Αυτό δεν γίνεται με το να πούμε σε όλους ναι στα αιτήματά τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ναι σε όλα από την αρχή. Πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Κάποια πράγματα θα γίνουν τον πρώτο χρόνο, κάποια τον δεύτερο» είπε χαρακτηριστικά.
Μεσαία τάξη και στην φορολόγηση
Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη και στην φορολόγηση, είπε: «Μέσα στο κόμμα έχουμε βασικές διαφορές που πρέπει να λύσουμε, όπως για τα μεσαία στρώματα. Πράγματι -όπως είπε ο Νίκος Παππάς- το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί στην διάλυση των ΜμΕ. Μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εγώ λέω μπορούμε, με ένα σχέδιο ενίσχυσής τους και πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά, αν λέει η ΝΔ ότι θα τους μειώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε εμείς να πούμε ότι θα τους μειώσουμε περισσότερο; Η Αριστερά θέλει κοινωνικό κράτος που απαιτεί χρηματοδότηση και φορολογία. Θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση;»
Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, είναι κάποιος που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή;
«Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, είναι κάποιος που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Απλά με κάποιες επιδοτήσεις στους πλούσιους για το πώς θα κάνουν τα σπίτια τους οικολογικά;». Γενικεύοντας σημείωσε: «Οι πολιτικές που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο; Έχουν. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία. Οι κυρίαρχες ιδέες, όπως έλεγε ο Μαρξ, είναι οι ιδέες της άρχουσας τάξης, αν δεν πολεμήσεις για την ηγεμονία με τις δικές σου προτάσεις και ιδέες, ό,τι προτείνεις θα ενσωματώνεται στην ηγεμονία του αντιπάλου».