Λιγωμένοι θαυμαστές του Ερντογάν!

Λιγωμένοι θαυμαστές του Ερντογάν!

–«Αθώα περιστερά» η Τουρκία…

Πραγματικό όνειδος ήταν η συνέντευξη του καθηγητή Αλέξη Ηρακλείδη με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε και προβλήθηκε σε περίοπτη θέση στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Α­ναντολού.

Έχουν υπάρξει και άλλοι εκφραστές της πολιτικής να τα βρούμε με κάθε τρόπο με τη «μεγάλη Τουρκία», έχουν υπάρξει και άλλοι λιγωμένοι θαυμαστές του Ταγίπ Ερντογάν, έχουν υπάρξει και άλλοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η αιτία των ελληνοτουρκικών διαφορών και η Τουρκία είναι η «αθώα περιστερά»… Όμως ο κ. Ηρακλείδης υπερέβη τα εσκαμμένα και μπροστά του πια το ΕΛΙΑΜΕΠ, στο οποίο συμμετέχει, φαντάζει σαν ακραία… εθνικιστικό!

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξή του, που στον τίτλο του αναφέρει ότι «η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία, ενώ οι συνθήκες είναι επίσης ευνοϊκές»!

Ο Ηρακλείδης λοιπόν εκτιμά ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι διορίστηκε ΥΠΕΞ ο φιλελεύθερος και υπέρ της επίλυσης Γιώργος Γεραπετρίτης, σε αντικατάσταση του «γερακιού Νίκου Δένδια, και αυτό δείχνει τη διάθεση του Κ. Μητσοτάκη για επίλυση»!

Ο κ. Ηρακλείδης, λοιπόν, επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι «ο εθνικισμός, ακόμη και τα αντιτουρκικά αισθήματα είναι ισχυρά στην ελληνική κοινωνία και πολιτική, και αυτό αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ». Δεν είναι, δηλαδή, ούτε ο τουρκικός αναθεωρητισμός ούτε η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά ο ελληνικός εθνικισμός που διατηρεί την ένταση και «στο παρελθόν υπονόμευσε τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία»!

Όμως, σαν να μην έφτανε η συκοφάντηση της Ελλάδας, ο κ. Ηρακλείδης ήρθε να εξωραΐσει και την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι εκεί η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική: «Πρώτα και κύρια, o Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους του, που αποτελούν πάνω από το μισό του πληθυσμού. Και, δεύτερον, δεν υπάρχουν εγγενή ανθελληνικά αισθήματα μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων στην Τουρκία. Συνολικά, η Τουρκία ήταν πάντα πιο έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη επίλυση… Ο Ερντογάν πήρε σοβαρές και ειλικρινείς πρωτοβουλίες περισσότερες από μία φορά για να επιλύσει τόσο τα προβλήματα με την Ελλάδα όσο και το Κυπριακό, αλλά πάντα ήταν η ελληνική πλευρά ή οι Ελληνοκύπριοι που χαλούσαν τις προσπάθειες».

Είναι τόση η λαγνεία του καθηγητή για την Τουρκία, που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πολλά να πάρει από την Τουρκία αλλά και να διδαχθεί, με πρώτο, όπως λέει, την «παροχή ενός ποιοτικού, αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας υγείας».

Αυτός είναι ο κ. Ηρακλείδης, καθηγητής στο Πάντειο, στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος στη συνέντευξη αυτή ξεπέρασε ακόμη και τους μυστικοσυμβούλους του Ερντογάν, που θα δυσκολεύονταν να πουν τέτοια πράγματα εις βάρος της Ελλάδας…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ