Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ: Άτυπη Υπουργική Σύνοδος για τις υποθέσεις του Νίγηρα και της Ουκρανίας στην ατζέντα

Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ: Άτυπη Υπουργική Σύνοδος για τις υποθέσεις του Νίγηρα και της Ουκρανίας στην ατζέντα

Στην άτυπη υπουργική συνάντηση στο Τολέδο, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και εξέτασαν την κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ.

Η συνάντηση γίνεται στην Antigua Fábrica de Armas de Toledo υπο τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Josep Borrell ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την υπηρεσιακή υπουργό Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, ότι, κατά τη συνάντηση, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για να συνεχίσει να βοηθά τη χώρα και να επιτύχει «στερεή και βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη μακροπρόθεσμα».

Μία από τις προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι να διατηρήσει συντονισμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία και να το πράξει ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενότητα.

Βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη

Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της βοήθειας προς την Ουκρανία, η ΕΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας για τη χώρα ύψους έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2027, το οποίο θα ενσωματωθεί στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Josep Borrell, ανέφερε ότι οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα και ήλπιζε ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Αξιολογήθηκε επίσης η κατάσταση της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού από τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών.

30.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα έχουν εκπαιδευτεί μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, συνολικά 25.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη λάβει εκπαίδευση και ο στόχος για εκπαίδευση 30.000 μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο, έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, η Ύπατη Εκπρόσωπος πρότεινε στους υπουργούς να αυξηθεί ο στόχος σε 40.000 εκπαιδευμένο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός Άμυνας της Ισπανίας αναφέρθηκε στους Ουκρανούς στρατιώτες που λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Ακαδημία Πεζικού στο Τολέδο, οι οποίοι αποτελούν το 80% των άνω των 3.000 που θα εκπαιδευτούν στην Ισπανία.

Η υπηρεσιακή υπουργό Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ισπανίας «να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τις αξίες που αντιπροσωπεύει η Ουκρανία».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σημαντικά χρηματοδοτικά πακέτα που εγκρίνουμε όχι μόνο βοηθούν την Ουκρανία, αλλά και βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης», υποστήριξε.

Σχετικά με την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία, ο Μπορέλ εξήγησε ότι οι υπουργοί συζήτησαν το υφιστάμενο σχέδιο για αύξηση των προμηθειών.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία διαπραγματεύτηκε την προμήθεια σημαντικής ποσότητας πυρομαχικών», εξήγησε.

«Η Ουκρανία χρειάζεται μακροπρόθεσμη και σταθερή, βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη και αυτή η συνεχής υποστήριξη από εμάς είναι επίσης απαραίτητη για την αντεπίθεση», τόνισε ο Μπορέλ.

Η κατάσταση στο Σαχέλ

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι, κατά τη συνάντηση, οι υπουργοί εξέφρασαν για άλλη μια φορά την ευθυγράμμιση της ΕΕ με την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έναντι του πραξικοπήματος στον Νίγηρα.

Από αυτή την άποψη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς αυτήν την περιφερειακή οργάνωση στην απάντησή της στο πραξικόπημα στον Νίγηρα, ενώ αναμένουν ένα πιο συγκεκριμένο αίτημα για βοήθεια για να μπορέσουν να τη μελετήσουν και να δώσουν τη γνώμη τους επ’ αυτού.

«Είναι πολύ σαφές ότι το πραξικόπημα στον Νίγηρα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο αστάθειας σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή και αυτό θα υπονομεύσει τη σταθερότητα της περιοχής», τόνισε ο Μπορέλ.

«Οι υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία μας να αναζητήσουμε μια αφρικανική λύση στο αφρικανικό πρόβλημα και αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε την ECOWAS», πρόσθεσε.

 

Κατόπιν αιτήματος του ύπατου εκπροσώπου, οι υπουργοί Άμυνας συζήτησαν τη σκοπιμότητα υιοθέτησης ενός «αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων» για τη λήψη μέτρων κατά των πραξικοπηματιών, μια πρωτοβουλία που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεχίσουν να μελετούν αυτήν την Πέμπτη στην άτυπη συνάντησή τους.

Η ανάλυση της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης στον Νίγηρα θα συνεχιστεί στην άτυπη Υπουργική Σύνοδο Εξωτερικών που γίνεται επίσης στο Τολέδο.

Στο Μάλι, μια γειτονική χώρα με τον Νίγηρα, η Ισπανία διαθέτει το μεγαλύτερο απόσπασμα στην αποστολή EUTM-Mali, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα και τη συμβολή στη σταθεροποίηση της στρατηγικής περιοχής Σαχέλ.


Σχολιάστε εδώ