Τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν τις προθεσμίες οι επικεφαλής των συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες

Τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν τις προθεσμίες οι επικεφαλής των συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επικεφαλής και τα στελέχη των διαφόρων αυτοδιοικητικών παρατάξεων ανά την επικράτεια για να προλάβουν να συμπληρώσουν τους συνδυασμούς τους και να τους καταθέσουν, δεδομένου ότι η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής λήγει τα μεσάνυχτα της προσεχούς Πέμπτης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά το έχουν οι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους, καθώς το ψηφοδέλτιο ενός συνδυασμού στον Πειραιά, λ.χ., θα περιλαμβάνει περίπου 100 ονόματα, συν τους υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους. Δηλαδή, αν υπάρχουν τέσσερις συνδυασμοί, θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 400 υποψήφιοι μόνο για δημοτικοί σύμβουλοι, συν τους κοινοτικούς.

Κατά συνέπεια, ο κάθε συνδυασμός, για να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία και να μη θεωρηθεί ότι δεν μπορεί να βρει υποψηφίους για να κατέβει στις εκλογές, θα πρέπει να μαζέψει τουλάχιστον 500 υποψηφίους. Και αν ένας συνδυασμός που έχει κερδίσει τον εκλογικό αγώνα από τα… αποδυτήρια, όπως του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, είναι εύκολο να βρει υποψηφίους, οι άλλοι συνδυασμοί, και ειδικά οι ανεξάρτητοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κόσμο από κάποια κομματική δεξαμενή, θα… δεινοπαθήσουν. Γι’ αυτό έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για τη συμπλήρωση των συνδυασμών.

Άλλοι τρέχουν για να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση και κάνουν επιλογή υποψηφίων με κριτήριο ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες ή δυνατότητες σταυροδοσίας και άλλοι για να έχουν αξιοπρεπή παρουσία και να μη θεωρηθούν οι… φτωχοί συγγενείς των εκλογών. Να θυμηθούμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων, εφόσον δεν πιάσει κανένας το 43%, που είναι το ποσοστό που εκλέγει δήμαρχο ή περιφερειάρχη, αυτός θα γίνει μία βδομάδα μετά, στις 15 του ίδιου μήνα.

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα έχουν πενταετή θητεία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: @ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/eurokinissi


Σχολιάστε εδώ