Θα μας… βγάλει το λάδι η τιμή του!
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Μετά το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και άλλα κρίσιμα για την επιβίωση του σύγχρονου ανθρώπου αγαθά, ήρθε και η σειρά του ελαιολάδου, του θεωρούμενο εθνικού μας προϊόντος, να τραβήξει… την ανηφόρα.
Και μιλάμε για έναν δύσκολο ανήφορο, που θα μας… κόψει την ανάσα, θα μας βγάλει το λάδι, όπως λέει και το ρητό, γιατί δεν θα έχει… τελειωμό.
Και αυτό γιατί η τιμή του ελαιολάδου τον χειμώνα θα ανέβει τόσο πολύ, που θα το κάνει απλησίαστο για τον πολύ κόσμο.
Η αναμενόμενη αλματώδης αύξηση της τιμής του προϊόντος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή που θα έχουμε φέτος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, καθώς όταν τα ελαιόδεντρα ήθελαν νερό έκανε ξηρασία και όταν οι καρποί δεν ήθελαν νερό έβρεχε καταρρακτωδώς και τους έριχνε.
Λόγω της μικρής παραγωγής, λοιπόν, και του… ράλι στις διεθνείς τιμές του προϊόντος, οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες φέτος και είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 10 ευρώ το λίτρο, από 4 ευρώ που είχε πέρσι και πρόπερσι.
Δηλαδή, το λαδάκι, που ήταν η τροφή που στήριζε τους φτωχούς και μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων, που δεν είχαν τίποτα άλλο να φάνε, θα γίνει και αυτό… είδος πολυτελείας!
Σε λίγο οι τενεκέδες θα… εξαφανιστούν, αφού λόγω της ακρίβειας δεν θα τους… πλησιάζει κανένας και θα βάζουμε το λάδι σε μπουκαλάκια των 330 ml, όπως τα αναψυκτικά.
Τις προηγούμενες μέρες, κύκλοι των εμπόρων έλεγαν πως θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι και προσεκτικοί, γιατί κάποιοι αετονύχηδες είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξουν να νοθεύσουν το λάδι και αντί για ελληνικό, που είναι το καλύτερο, να πουλάνε ως εγχώρια λάδια από τις χώρες της Αφρικής, που έχουν φέτος αυξημένη παραγωγή, για να κερδοσκοπούν με την τιμή.
Εδώ βεβαίως πρέπει να γίνονται και συνεχείς έλεγχοι από τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να ξέρει κανένας αν και πότε θα γίνει. Γι’ αυτό οι καταναλωτές καλό θα είναι να ψάχνουν οι ίδιοι για να διαπιστώσουν αν το προϊόν που χρυσοπληρώνουν είναι γνήσιο ή νοθευμένο.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι το εγχώριο λάδι έχει πολύ ζωντανό χρώμα, ελαφρά πικρή γεύση και δεν καίει στον λαιμό γιατί δεν έχει οξύτητα. Αν προσέξουμε αυτές τις λεπτομέρειες, δεν θα μπορέσουν οι κάθε λογής αετονύχηδες να μας κοροϊδέψουν.
Να, λοιπόν, που θα το δούμε και αυτό. Το λάδι είδος πολυτελείας. Για τους λίγους. Το νέκταρ της φτωχολογιάς… προνόμιο των λίγων. Μήπως ήρθε να μας κόψουνε και… το νερό;