Δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση

Δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση

–Φοβούνται ψήφο διαμαρτυρίας

Σκληρή δοκιμασία, αντί… υγιεινού περιπάτου, όπως εκτιμούσαν πριν από μερικές εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αποδειχθούν για την κυβερνητική παράταξη οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τον προσεχή Οκτώβριο.

Εκλογές που θα διεξαχθούν στη σκιά μιας σειράς γεγονότων που έχουν επιφέρει ισχυρά πλήγματα στην κυβέρνηση, θέτοντας υπό ευθεία αμφισβήτηση την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της. Δραματικά γεγονότα όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές, που επί έναν μήνα κατακαίνε τη χώρα και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε λίγος και ανήμπορος να περιορίσει το εύρος της καταστροφής. Ή γεγονότα όπως τα τραγικά επεισόδια με τους κροάτες χούλιγκαν, όπου καταγράφηκε η ανεπάρκεια των αστυνομικών αρχών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε βάρος της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, εύλογη είναι η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές. Προϊόντος δε του χρόνου ενισχύονται οι φόβοι στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι κάλπες του Οκτωβρίου ίσως λειτουργήσουν για αρκετούς πολίτες ως ευκαιρία να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Ο δε χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές ίσως δεν επαρκεί, προκειμένου με στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες να αμβλυνθεί το αρνητικό κλίμα.

Από την άλλη, το μέτωπο με τις πυρκαγιές δεν έχει κλείσει, ενώ ο κίνδυνος του απροόπτου, μετά απ’ όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες 50 ημέρες, παραμένει… ορατός. Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν στα πλάνα.

Αντίστοιχα, στη Νέα Δημοκρατία από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν περιοδείες από κλιμάκια βουλευτών και κομματικών στελεχών σε όλη την επικράτεια. Γνωρίζοντας καλά ότι το κλίμα που θα συναντήσουν κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό θα είναι. Άλλωστε στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές και οι κάτοικοι θα είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι.

Στοιχείο… παρηγοριάς για την κυβερνητική παράταξη το γεγονός ότι, στην αντίπερα όχθη, η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανασυνταχθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια της εκλογικής ήττας, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου λειτουργούν διχαστικά. Τα κορυφαία στελέχη ασχολούνται με τις εσωκομματικές διαδικασίες και λιγότερο με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την ίδια στιγμή, οι επιλογές υποψηφίων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόσμου του Κινήματος και μαζί τον στόχο του Ν. Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων της παράταξης θα κατευθυνθεί προς υποψηφίους (περιφερειάρχες – δημάρχους) που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Από το πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό θα εξαρτηθούν πολλές μάχες στην επικράτεια. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ