ΖΙΖΑΝΙΟ…

ΖΙΖΑΝΙΟ…

♦♦ Αυτό κι αν είναι θαύμα! Μιλάμε για την επαναστατική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο. Οι χειρουργοί μεταμόσχευσαν νεφρό γενετικώς τροποποιημένου χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, με το όργα­νο να λειτουργεί κανονικά για 32 ημέρες.

♦♦ Σε 105.644 ελέγχους της Τροχαίας από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου βεβαιώθηκαν συνολικά 24.062 παραβάσεις. Η παράνομη στάθμευση και η υπερβολική ταχύτητα είναι από τις πιο συνηθισμένες τροχαίες παραβάσεις των Ελλήνων.

♦♦ Μια «καρέκλα» σάς περιμένει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη γενναία παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Το σύνθημα της καμπάνιας είναι: «Το αύριο ξεκινά από εμάς». Οι τέσσερις διεκδικητές / υποψήφιοι είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Η προεκλογική καμπάνια έχει σημαία: «10 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω»! Καλή επιτυχία στους τέσσερις υποψηφίους.

♦♦ Το πρώτο τσαμπί άργησε να κοπεί. Με καθυστέρηση και με «εχθρό» τον περονόσπορο ξεκίνησε ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές. Το σταφύλι καθυστέρησε να γίνει λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, ενώ η παραγωγή αναμένεται σημαντικά μειωμένη. Πέρυσι το σταφύλι πουλήθη­κε πάνω από 4 ευρώ το κιλό και φέτος ίσως ξεπεράσει και τα 5 ευρώ, εκτιμούν οι παραγωγοί.

♦♦ Επιτελική «παρτιτούρα» για τέσσερις φωνές. Η ρουτίνα στο Μαξίμου έχει αλλάξει με την προσθήκη των δύο νέων υπουργών Επικρατείας, του Σταύρου Παπασταύρου και του Μάκη Βορίδη. Ο πρώτος έχει ευρεία γκάμα αρμοδιοτήτων, ενώ αξιοποιώντας και τις καταβολές του στο κόμμα έχει άποψη και για τα κομματικά. Ο Μάκης Βορίδης είναι ο «δεξιός ψάλτης» σε ένα μάλλον κεντρώο περιβάλλον.

♦♦ Ζήσε τον μύθο σου στην Αλβανική Ριβιέρα. Η γειτονική χώρα προσελκύει πλέ­ον πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες, όμως οι ομογενείς επιχειρηματίες συναντούν ιδιαίτερα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το ανταγωνιστικό πλε-­
ονέκτημα του αλβανικού τουρισμού είναι το κόστος, που είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στις γειτονικές αγορές, στις οποίες κατά κανόνα έχουν «εκπαιδευτεί» οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά, το κόστος ταξιδιού ανά άτομο την ημέρα είναι: Αλβανία 42 ευρώ, Μαυροβούνιο 59 ευρώ, Κροατία 69 ευρώ, Βόρεια Μακεδονία 73 ευρώ και Ελλάδα 110 ευρώ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ