Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ντροπή για τον σύγχρονο κόσμο οι θάνατοι παιδιών από πείνα

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ντροπή για τον σύγχρονο κόσμο οι θάνατοι παιδιών από πείνα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ο ανελέητος πόλεμος στο Σουδάν για την εξουσία, που μαίνεται ανάμεσα στους στρατηγούς από τις 15 Απριλίου, θα οδηγήσει επιπλέον 1,5 εκατ. παιδιά σε κατάσταση λιμού, προειδοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά».

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο κράτος της Βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά.

Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα, λένε τα στελέχη των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από πέντε μήνες ανάγκασε πάνω από 4,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, 3,2 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ 1,1 εκατ. έφυγαν πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 4.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, με τον απολογισμό να μην είναι και τόσο ακριβής, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη σχεδόν απόλυτη παράλυση του συστήματος υγείας.

Στην περιοχή που συνορεύει με το Τσαντ οι συνέπειες της πείνας είναι συχνά μοιραίες, αφού τα 15 από τα 45 εκατ. κατοίκους υφίστανται υποσιτισμό το τρέχον διάστημα.

Πολύ σοβαρό υποσιτισμό υφίστανται 3 εκατ. παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, ενώ το ένα τρίτο αυτών έχει ύψος μικρότερο από τον μέσο όρο αυτής της ηλικίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην Κάλμα και στα περίχωρά της μια οργάνωση βοήθειας κατέγραψε 63 θανάτους παιδιών από πείνα μόνο στα δικά της κέντρα το 2022.

Είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο οι θάνατοι παιδιών από πείνα.

Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν προοιωνίζονται ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άμεσα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ