ΣΤΑΧΤΕΣ και ερείπια… Εγκληματίες εμπρηστές, ανίκανο κράτος και επιχειρηματικά συμφέροντα καίνε τη χώρα

ΣΤΑΧΤΕΣ και ερείπια… Εγκληματίες εμπρηστές, ανίκανο κράτος και επιχειρηματικά συμφέροντα καίνε τη χώρα

• Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ… ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ: ΕΝΩ ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΕΙΝΟΣ… ΕΣΩΖΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κρανίου τόπο θυμίζει η χώρα, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές, που εδώ και εβδομάδες καίνε από άκρη σε άκρη, αφήνουν πίσω τους στάχτες και απόγνωση!

Και αν το 2007, με τους νεκρούς σε Αττική και Πελοπόννησο, ήταν χρονιά-ορόσημο (αρνητικό), το 2023 θα μείνει στην Ιστορία ως η χειρότερη χρονιά από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Τόσο για την ένταση των φαινομένων όσο και για την έκτασή τους, καθώς ελάχιστες περιοχές στην επικράτεια δεν βρέθηκαν αντιμέτωπες (μέχρι τώρα τουλάχιστον) με τον πύρινο όλεθρο.
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, το τοπίο σε πολλές περιπτώσεις άλλαξε άρδην και θα περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση.

Η δράση εμπρηστών είναι κάτι περισσότερο από προφανής, το επιβεβαιώνει ο συντονισμός και ο σχεδιασμός με τον οποίο έδρασαν σε πολλές περιπτώσεις. Πολλαπλές εστίες ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή, ημέρα με δυνατό άνεμο και σε σημεία με δύσκολη πρόσβαση. Διάχυτη είναι η εντύπωση, υπάρχουν έμμεσες αναφορές (καταγγελίες) από πολιτικές δυνάμεις, ότι πίσω από τις φωτιές κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένα αυτά που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας (ανεμογεννήτριες). Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι σε περιοχές όπου δίνονται άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών λίγο μετά ξεσπούν πυρκαγιές και έτσι… διευκολύνεται η πρόσβα­ση για τη μεταφορά των μηχανημάτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Την καταστροφή έρχεται να… ολοκληρώσει το κράτος, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ανήμπορο, ανίκανο και αναποτελεσματικό είτε να προλάβει τις φωτιές είτε να περιορίσει τις καταστροφές. Έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού, έλλειψη πυροσβεστικών μέσων, επικάλυψη αρμοδιοτήτων διαμορφώνουν ένα πλέγ­μα… αποτυχίας.

 


Εγκληματίες εμπρηστές, ανίκανο κράτος και επιχειρηματικά συμφέροντα καίνε τη χώρα

 

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης στις αρχές της άνοιξης περί μεθοδικής οργάνωσης αλλά και οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ότι «φέτος είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα από κάθε άλλη φορά» αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. Κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στην πρώτη πυρκαγιά. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχε σύγχυση και πανικός τόσο για τις συνέπειες των πυρκαγιών όσο και για τις πολιτικές προεκτάσεις (οι εκλογές του Οκτωβρίου δεν είναι μακριά). Η σύγχυση, ωστόσο, είχε να κάνει κυρίως με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, με τον αρμόδιο υπουργό (Πολιτικής Προστασίας) Β. Κικίλια να προσπαθεί να σώσει τα… άσωστα!

Αλγεινή εντύπωση στο μεταξύ έχει προκαλέσει η στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός σε αυτό το τελευταίο κύμα πυρκαγιών. Αρχικά ήταν άφαντος, ούτε δηλώσεις ούτε επισκέψεις για λόγους εντυπώσεων στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Η συνέχεια ήταν ακόμη… χειρότερη. Την ημέρα που η μισή Ελλάδα καιγόταν και η περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήταν παραδομένη στις φλόγες, ο κ. Μητσοτάκης οργάνωνε στο Ζάππειο Διάσκεψη για την… Ουκρανία. Αντί να ταξιδέψει επιτόπου στον Έβρο και να δει από κοντά την κατάσταση, έκλεινε συμφωνίες με τον Ζελένσκι για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ουκρανών πιλότων στα αεροσκάφη F-16, βαυκαλιζόμενος ότι παίζει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Το ότι καιγόταν η χώρα ήταν… ασήμαντη λεπτομέρεια.

Πύρινη λαίλαπα σε Έβρο και Ροδόπη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν (Δευτέρα 28/2023) με 180 επιπλέον πυροσβέστες για τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς», ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο – Συσκέψεις στην Αλεξανδρούπολη – Στήριξη των πυρόπληκτων

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη μετέβη σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Το κλιμάκιο απαρτίζουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και Σταύρος Κελέτσης αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά το briefing των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε πως την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε 167 δικαιούχους – πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου. Γνωστοποίησε, δε, πως την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία.

Π. Μαρινάκης: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές – Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Eurokinissi

Σχολιάστε εδώ