Ναρέντρα Μόντι: Eχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις σε κάθε επίπεδο…

Ναρέντρα Μόντι: Eχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις σε κάθε επίπεδο…

…. Δεν βλέπω κανέναν περιορισμό σε μια τέτοια διαδικασία

Μετά απο σαράντα χρόνια, όταν η Ιντιρα Γκάντ, πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέφθηκε την Αθήνα, ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ινδίας, της ραγδαία αναπτυσσόμενη υπερδύναμης Ναρέντρα Μόντι, επισκέφθηκε την Ελλάδα και δηλώνει έτοιμος να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ελλάδα με την Ινδία σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και της ασφάλειας.

Μιλώντας στην «Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ο κ. Μόντι δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του….

– Θεωρείτε ότι υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις και ταξιδιωτικές μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες;

Δεδομένης της θέσης της και των ιστορικά στενών δεσμών μας, θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική οικονομική, εφοδιαστική και στρατηγική πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης γενικότερα. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες να συναντηθούν οι ινδικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο να διασφαλιστεί αυτό.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επέδειξε άριστη ηγετική ικανότητα τα τελευταία 4-5 χρόνια όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μετέβη επιτυχώς από μια οικονομία που μαστιζόταν από την κρίση σε φωτεινή ζώνη της Ευρώπης. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα και ανοίγει νέες δυνατότητες στη σχέση μας.

Οι ινδικές εταιρείες επιδιώκουν πάντα να επενδύουν στο εξωτερικό. Το πρόγραμμά μας «Make in India» μετατρέπει την Ινδία σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής.

Θα ήθελα να δω ινδικές και ελληνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας για να δημιουργήσουν αλυσίδες αξιών που θα συνδέουν τις ινδικές και τις ελληνικές εταιρείες με την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.

Θα ενισχυθούν οι στρατιωτικοί δεσμοί;

– Η σχέση της Ινδίας με την Ελλάδα είχε πάντα μια στρατηγική διάσταση που κάλυπτε τους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας.

Eχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις σε κάθε επίπεδο. Δεν βλέπω κανέναν περιορισμό σε μια τέτοια διαδικασία.


Σχολιάστε εδώ