Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Καλύτερες συνθήκες για όλες και όλους

Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Καλύτερες συνθήκες για όλες και όλους

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
πρώην Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Βουλευτού ΝΔ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών


Το όραμα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2019.

Η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης ILO για την προστασία από την παρενόχληση στον χώρο της εργασίας, οι πατρικές γονικές άδειες και η προστασία των πατεράδων από την απόλυση, η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μόνο η αρχή. Η νέα τετραετία ξεκινάει με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Προστατεύουμε κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη, ενισχύουμε τα δικαιώματά τους, προχωράμε μπροστά, με καλύτερα αμειβόμενες εργασίες για όλες και όλους.

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο πρακτικά ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1152, γίνονται ξεκάθαρες οι σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και προστατεύονται βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Αντί λοιπόν η αντιπολίτευση να στηρίξει το δίκιο του εργαζομένου, διασπείρει για άλλη μια φορά πλήθος fake news. Οι φήμες για κατάργηση του πενθήμερου, το δίλλημα «εξαήμερη εργασία ή απόλυση» και υποτιθέμενες αντιεργασιακές διατάξεις αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από την ουσία. Στη δική τους λογική είναι προτιμότερο να διαιωνίζεται η μαύρη εργασία και η εκμετάλλευση, αφού διαφωνούν με την προσυμφωνημένη εξαήμερη εργασία, με 40% προσαύξηση της ημερήσιας αμοιβής για την έκτη ημέρα. Παράλληλα, η νομιμοποίηση των συμβάσεων εργασίας κατά παραγγελία και των συμβάσεων μηδενικών ωρών –που δεν αφήνει τους εργαζομένους στο έλεος των εργοδοτών και της κακοπληρωμένης, αδήλωτης εργασίας– αλλά και η ποινικοποίηση της παρεμπόδισης –από συνδικάτα– των εργαζομένων που επιθυμούν να δουλέψουν κατά τη διάρκεια απεργιών φαντάζουν σενάριο ταινίας τρόμου για τις παρατάξεις της Αριστεράς.

Σε αυτές τις ρυθμίσεις προστίθενται και πολλές ακόμα, όπως η μείωση της δοκιμαστικής εργασίας στους έξι μήνες από έναν χρόνο, το μοντέλο της παράλληλης απασχόλησης, η συμπερίληψη των ωρών της υποχρεωτικής κατάρτισης στον χρόνο εργασίας και η αύξηση των προστίμων για παραβάσεις που αφορούν την υποδηλωμένη εργασία.

Για εμάς, οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν υποχρέωση προς τις νέες γενιές. Αποτελούν τη συνέχεια μιας επιτυχημένης πορείας για τη βελτίωση της εργασίας στην Ελλάδα. Διαψεύδοντας λοιπόν τις Κασσάνδρες, απαντάμε με έργα και αποτελέσματα. Απαντάμε και θα συνεχίσουμε να απαντάμε με υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, διασφάλιση δικαιωμάτων και μείωση της ανεργίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ