Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Μέχρι πότε θα βλέπουμε τις φλόγες να καταστρέφουν τη χώρα;
Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑΠΕΙ
Άνθρωποι αφήνουν τα σπίτια τους, τεράστιες εκτάσεις πράσινου γίνονται κάρβουνο, ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο, περιουσίες καταστρέφονται…
Αυτές οι εικόνες κυριάρχησαν και το φετινό καλοκαίρι, που για μία ακόμα φορά η χώρα παραδόθηκε στις φλόγες. Και, δυστυχώς, φέτος θρηνήσαμε και συνανθρώπους μας, παρά τις προσπάθειες να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή: δύο πιλότους που θυσιάστηκαν στην προσπάθειά τους να σβήσουν μια πυρκαγιά, βοσκούς που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πύρινο κλοιό, μετανάστες που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε καιόμενο δάσος στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Ρόδος έπαθε τεράστια ζημιά, η περιοχή του Έβρου επίσης, όπως και η Βοιωτία και η Κορινθία, ενώ επλήγη ξανά και η Αττική. Και τον Ιούλιο και τώρα τον Αύγουστο, με τον καπνό από τα καμένα της Πάρνηθας να πνίγει για μέρες την Αθήνα.
Μοιάζει σχεδόν με κανονικότητα το να έχουμε τόσο μεγάλες πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι και αυτό είναι τραγικό από όποια άποψη κι αν το εξετάσει κανείς.
Γνωρίζουμε καλά ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Ότι θα έχουμε όλο και περισσότερες περιόδους υψηλού κινδύνου, με παρατεταμένους καύσωνες αλλά και με σφοδρούς ανέμους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται κάθε καλοκαίρι.
Μπορεί η τακτική των εκκενώσεων με τη χρήση του «112» να έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, όμως θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά και τον παράγοντα περιβάλλον αλλά και τις οδυνηρές συνέπειες για την εθνική οικονομία, την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.
Ο μοναδικός τρόπος για να περιορίσουμε αισθητά αυτές τις συνέπειες είναι να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας για αποτελεσματικότερη πρόληψη αλλά και για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης.
Σίγουρα έχει ευθύνες ένας πολίτης που δεν καθαρίζει έγκαιρα τον χώρο γύρω από το σπίτι του ή που θα αποπειραθεί να κάνει εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά. Ευθύνη, όμως, έχει και η Πολιτεία, που πρέπει να έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του πύρινου εφιάλτη, που θα περιλαμβάνει από τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, τη διάνοιξη δασικών δρόμων, την καλύτερη αστυνόμευση και την περαιτέρω αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εμπρησμούς μέχρι την προμήθεια καινούργιων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού αλλά και των εθελοντικών ομάδων και την ανάληψη ταχύτατων δράσεων αποκατάστασης.
Αυτήν τη στιγμή, χιλιάδες συμπολίτες μας μετράνε τις ζημιές που έχουν υποστεί και πρέπει να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των κόπων μιας ζωής. Προέχει η στήριξή τους. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αυτήν τη δύσκολη ώρα, θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις –όπως έκανε και στο παρελθόν– επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές, ενώ θα σταθεί αρωγός και στην προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί με ταχύτητα και στην καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή των ενισχύσεων. Κυρίως, όμως, πρέπει να δώσει έμφαση στον καλύτερο σχεδιασμό και στην αύξηση της χρηματοδότησης δράσεων, ώστε να μην αφήνουμε να γίνονται στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης κάθε χρόνο.
Κάθε πυρκαγιά που δεν σβήνει έγκαιρα προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα. Ποιες ομορφιές θα διαφημίσουν το επόμενο καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Ρόδου για να προσελκύσουν επισκέπτες; Πόσο θα αλλάξει προς το χειρότερο το μικροκλίμα της Αττικής ύστερα από τόσες πυρκαγιές; Πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν οι φλόγες σε διάφορα σημεία της χώρας;
Η καλύτερη πρόληψη και η ανάληψη δράσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να γίνουν εθνική αναγκαιότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θρηνήσουμε ως χώρα άλλες ζημιές πάνω από αποκαΐδια.